Provence

Víno

Provence, táhnoucí se od Arles až po Nice, je nádhernou přímořskou, turistickou destinací s idylickými scenériemi a prosluněnými vinicemi. Ať už návštěvníka zajímá umění, historie, zeměpis či kultura všeobecně, na vše lze v Provence narazit téměř na každém kroku. A nejen během velkých letních festivalů.

Přestože je kraj Provence znám zejména svými levandulovýni poli, a v oblasti vína zejména svými špičkovými růžáky, vznikají zde také méně známá červená a bílá vína, která postupně získávají na oblibě. S novými značkami a víny, která mimo region nelze najít, je v Provence stále co objevovat. V tomto sluncem zalitém, suchém kraji jsou hrozny jednou z mála rostlin, které zde lze pěstovat.

Podnebí

Provence je známa svou intenzivně modrou oblohou a není náhodou, že zde rádi zůstávali malíři jako Van Gogh, Cézanne, Matisse či Picasso. Místní mistrály, které zde vanou 150 dní v roce však mají vliv nejenom na umění. Vysušují totiž vzduch, čímž udržují vinnou révu zdravou a bez nákaz, zahánějí pryč mraky a nechávají tak zemi vystavenou slunci po více než 3000 hodin v roce, což je francouzský rekord.

Přesto se zde najdou oblasti, které se podmínkám středomořského klimatu poněkud vymykají. Dál ve vnitrozemí je počasí o něco drsnější s chladnými nocemi, zvláště pak ve vyšších nadmořských polohách. Při pobřeží je pak slunce vydatnější, což svědčí odrůdám jako Mourvèdre. Lepší podnebí si kraj přát ani nemůže.

Život a kultura

V Provence toho lidem mnoho nechybí. Krajina je zde překrásná, slunce svítí po celý rok a léta jsou podtržená cvrkotem cikád. Lidé jsou zvyklí žít na vzduchu, shromažďují se ve venkovních kavárnách, aby si zde užili příjemné letní večery.

Místní města jsou krásná a plná historie, venkov nabízí turistické cesty divočinou a příležitost k lyžování leží pouhé tři hodiny od Marseille. Středomořská kuchyně, točící se kolem zeleniny, čerstvých bylinek, ryb a olivového oleje, zde využívá i jehněčího z jižních Alp a je dokonce náchylná k severoafrickým vlivům. Tyto aromatické kořeněné pokrmy se výborně doplňují s místními víny – symbióza, která zde panuje přes dva a půl tisíce let.

Krajina

Vinice Provence se táhnou od jižních Alp k Středozemnímu moři a od Marseille až k Itálii, a tak zahrnují široké spektrum terroirs. Ať už jsou to terasy shlížející na Středozemní moře či izolovaný Haut Var, rozdrolené kameny poskytují vínům možnost dozrát do nevídané jemnosti a charakteru.

V západní části regionu (poblíž měst Aix, Cassis a Bandol) je více vápence. Ještě dále na západě jsou pak půdy složeny z břidlice a pískovce z nedalekých Alp. Odrůdy se zde jednotlivým mikroklimatům přizpůsobují a dohromady skládají široký výběr bílých, červených i růžových vín.

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang