Recept na dušené hovězí maso

Hlavní jídlaHovězí masoMaso
dusene-hovezi-maso

Tento recept sice vyžaduje svůj čas, avšak výsledná chuť za to stojí. Skvěle se hodí na líné sychravé dny, kdy si přejete něco vydatného k obědu.

Ingredience

  • 1 středně velký fenykl
  • 1 střední žlutá cibule
  • 3 velké mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 0,5 kg žampionů
  • 2,2 kg hovězího masa vhodného na dušení (krk, podplečí)
  • 1 lžíce soli
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 a 1/2 hrnku suchého červeného vína
  • 1-2 hrnky hovězího vývaru
  • 3 velké větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Cibuli a fenykl nakrájejte na malé kostičky. Mrkev nakrájejte na kolečka, česnek nadrobno a žampiony na čtvrtky.
  3. Maso nakrájejte na větší kostky a osolte a opepřete. Posypte 1/4 hrnkem hladké mouky a promíchejte rukama, dokud se všechny kousky neobalí ze všech stran.
  4. V hrnci s těžkým dnem rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na středně silném ohni, dokud se nezačne třpytit. Pracujte po částech, abyste hrnec nepřeplnili, přidejte hovězí maso a opékejte ho ze všech stran, asi 2 minuty z každé strany. Maso dejte stranou.
  5. Snižte teplotu a přidejte fenykl, cibuli a mrkev a restujte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte 2 minuty. Přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a vařte, dokud neztmavne barva a nezavoní, asi 1 minutu.
  6. Přilijte 2 a 1/2 hrnku suchého červeného vína a 1 hrnek hovězího vývaru a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve. Přidejte houby a promíchejte.
  7. Vraťte hovězí maso do hrnce v jedné vrstvě, aby se ponořilo do tekutiny a zeleniny, a na talíři přidejte veškerou nahromaděnou šťávu.
  8. Hovězí maso by mělo být těsně nad hranicí tekutiny a nemělo by být zcela ponořené. Pokud je tekutiny málo, přidejte podle potřeby další vývar.
  9. Mezi kousky masa vložte 3 velké větvičky čerstvého tymiánu a 2 bobkové listy. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu.
  10. Přikryjte a přeneste do trouby. Pečte, dokud se maso po píchnutí vidličkou jemně nerozpadne, 2-3 hodiny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang