Nejlepší recept na snadné carbonara špagety

Hlavní jídlaSlané receptyŠpagetyTěstoviny
carbonara-spagety-recept

Carbonara špagety, nebo též uhlířské špagety – to je snadná, avšak velice chutná večeře, kterou potěšíte sebe, svou rodinu i případnou návštěvu. Naučte se s námi uvařit carbonara snadno a rychle.

Ingredience

  • 1 lžíce soli
  • 110 gramů slaniny nebo pancetty
  • 110 gramů parmazánu
  • 2 velké vaječné žloutky
  • Čerstvý mletý pepř
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 450 g špaget

Postup

  1. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte 3 lžíce soli a hrnec přikryjte pokličkou (voda se tak rychleji uvede do varu).
  2. Slaninu nakrájejte na proužky a nastrouhejte asi 50 g sýra. Ponechte stranou na později.
  3. Ve středně velké míse vyšlehejte 4 žloutky a 2 celá vejce a poté vmíchejte zbývající nastrouhaný sýr. Přidejte pepř a dejte stranou.
  4. Na velké pánvi rozehřejte 2 PL oleje. Přidejte slaninu a za občasného míchání vařte, dokud na okrajích nezkřehne, 7-10 minut.
  5. Odstavte hrnec z ohně. Pomocí dřevěné lžíce vylovte slaninu a přendejte ho do malé misky. Tuk přelijte do žáruvzdorné odměrky a poté přidejte zpět do hrnce asi 3 polévkové lžíce. Zbylý tuk vyhoďte.
  6. Uvařte špagety ve vroucí vodě za občasného míchání 2 minuty před uplynutím doby uvedené na obalu. Těsně před dokončením těstovin naberte stejnou teplovzdornou odměrkou 1 a ¾ šálku tekutiny na vaření těstovin.
  7. Šálek vody z těstovin přidejte do pánve a přiveďte k varu na středně vysoké teplotě. Těstoviny slijte v cedníku a přendejte na pánev.
  8. Těstoviny vařte za stálého a intenzivního míchání, dokud nejsou al dente. Odstavte hrnec z ohně.
  9. Do vyhrazené vaječné směsi zašlehejte ¼ šálku tekutiny z vaření těstovin a velmi pomalu ji za stálého míchání přelijte na pánev. V případě potřeby dochuťte solí. Omáčku zřeďte zbývajícím ½ šálkem tekutiny z vaření těstovin, přidávejte po lžících, dokud nebude mít konzistenci husté smetany.
  10. Vmíchejte slaninu a těstoviny rozdělte do misek. Navrch přidejte pepř a sýr.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang