Recept na špagety s olejem a česnekem (aglio e olio)

Bezmasá jídlaHlavní jídlaSlané receptyŠpagetyTěstoviny
spagety-s-olejem-a-cesnekem

Vyzkoušejte jednoduchý recept na špagety pro příjemné a pohodové večery.

Ingredience

  • 450 g špaget
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • Špetka vloček červené papriky
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
  • 1/2 citronu, kůra, volitelně
  • Čerstvě nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano, volitelně
  • Sůl podle chuti

Postup

  1. Na prudkém ohni přiveďte k varu velký hrnec studené vody a poté ji vydatně osolte. Přidejte těstoviny a za občasného míchání vařte, dokud nejsou al dente, tedy měkké, ale ne kašovité, asi 8 minut.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, smíchejte česnek, olivový olej, 5 g soli a vločky červené papriky ve velké pánvi a za občasného míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud česnek nezměkne a nezezlátne, asi 8 minut.
  3. Těstoviny slijte v cedníku postaveném ve dřezu a ponechte si asi 3 lžíce vody z vaření.
  4. Těstoviny a vyhrazenou vodu přidejte k česnekové směsi. Dobře promíchejte. Přidejte petrželku a citronovou kůru (pokud ji používáte). Podle chuti upravte koření.
  5. Přendejte do velké servírovací mísy nebo rozdělte do 4 až 6 talířů. Podle potřeby podávejte posypané strouhaným sýrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang