těstoviny s mušlemi

Rychlé a snadné špagety s mušlovou omáčkou z mletých škeblí, mušlové šťávy, bílého vína, olivového oleje a česneku.

Ingredience

  • 227 g špaget
  • sůl do vody na těstoviny
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 až 4 stroužky česneku, mleté (asi 1 vrchovatá lžíce)
  • špetka červených chilli papriček
  • 2 konzervy (170 g) mletých škeblí včetně tekutiny
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody (1 lžíce soli na každé 2 litry vody). Zatímco se voda ohřívá, připravte česnek, citronovou kůru a petrželku.
  2. Vložte špagety do vroucí vody a nastavte časovač na dobu o 2 minuty kratší, než je doporučená (abyste měli jistotu, že těstoviny vaříte al dente).
  3. Špagety vařte odkryté v prudce vroucí vodě.
  4. Zatímco se špagety vaří, připravte škeblovou omáčku.
  5. V pánvi na soté rozehřejte 3 lžíce olivového oleje na střední teplotu. Přidejte prolisovaný česnek a vločky červené chilli papričky. Vařte 30 sekund až minutu, dokud česnek nezhnědne.
  6. Přidejte do pánve bílé víno. Otevřete konzervy škeblí a vymačkejte do pánve také škeblovou šťávu z konzerv.
  7. Zvyšte teplotu na maximum a nechte omáčku vařit, aby se omáčka během vaření špaget zredukovala. (Pánev postavte na největší hořák na vysokou teplotu, aby se omáčka rychleji redukovala.)
  8. Přibližně ve stejné době, kdy se špagety dovaří, by se omáčka měla zredukovat asi o dvě třetiny. V pánvi by měla zůstat asi 1/4 až 1/3 šálku tekutiny.
  9. Přidejte nakrájené škeble a znovu přiveďte k varu. Poté vmíchejte mletou petrželku a citronovou kůru.
  10. Když jsou těstoviny uvařené na stupeň al dente (uvařené, ale na skus ještě trochu tuhé), slijte je a dejte do servírovací mísy. Špagety přelijte omáčkou a promíchejte. Podle chuti posypte čerstvě mletým černým pepřem.
  11. Podávejte s trochou čerstvé petrželky posypané navrch. Podávejte ihned.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang