Thajská zelená kari pasta – recept

OmáčkyOmáčky a dipy
thajska-zelena-kari-pasta-8929622

Krása domácí zelené kari pasty spočívá v tom, že můžete kontrolovat její pálivost, aniž byste přišli o její krásnou voňavou chuť a charakteristickou zelenou barvu.

Zelené chilli papričky

Barvu zeleného kari dodávají zelené kajenské papričky a pikantnost malé thajské zelené chilli papričky. Jsou sice malé, ale pořádně pálivé.

Pokud chcete velmi jemné kari, vynechejte thajské chilli papričky úplně.

Pro jemné kari použijte pouze 1 thajské chilli.

Pokud chcete, aby byl pokrm pěkně ostrý, ale aby vám „neutrhl hlavu“ použijte podle receptu 6 thajských chilli papriček.

Sušená krevetová pasta

Fermentované ryby a krevety jsou základem jihovýchodní asijské kuchyně a thajské zelené kari není výjimkou.

Najdete ho v obchodech s asijskými potravinami. Pokud ji vynecháte, budete z konečného výsledku zklamaní.

Galangal

Vypadá jako zázvor s červenou kůží, ale je mnohem tvrdší. Chutná také trochu jako zázvor, ale je více citrusový.

Je snadno dostupný v asijských obchodech s potravinami. V krajním případě ji lze nahradit zázvorem a limetkovou kůrou.

K čemu se používá zelená kari pasta

  • Smažená rýže – na oleji osmažte trochu pasty a poté pokračujte podle svého oblíbeného receptu na smaženou rýži.
  • Okořeňte polévky – osmažte trochu pasty na oleji a poté pokračujte v přípravě své oblíbené polévky. Představte si – květáková polévka se zeleným kari nebo brokolicová polévka.
  • Smažená jídla – osmažte trochu pasty na oleji a připravte si své oblíbené smažené jídlo.
  • Polévka – Kari omáčku z thajského zeleného kari zřeďte větším množstvím kuřecího nebo zeleninového vývaru a kokosového mléka, abyste získali polévkový vývar.

Ingredience

  • 4 zelené kajenské papričky, zbavené semínek a nasekané
  • 6 thajských zelených chilli papriček, nasekaných
  • 2 červené šalotky, nasekané na kousky
  • 2 stonky citronové trávy, ořezané a jemně nasekané
  • 2 polévkové lžíce galangalu, nastrouhaného
  • 5 stroužků česneku, nasekaného
  • 2,5 lžičky sušené krevetové pasty (Belacan)
  • 2 lžičky limetkové kůry, nastrouhané
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce nasekaného kořene a stonku koriandru
  • 1/4 šálku koriandru nebo koriandrových listů, volně zabalených
  • 2-3 lžíce vody

Postup

  1. Všechny ingredience kromě vody smíchejte ve výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu.
  2. Rozmixujte na jemnou pastu.
  3. Podle potřeby přidejte vodu, abyste usnadnili rozmixování (možná nebudete potřebovat žádnou, protože bylinky a chilli mají vlhkost).
  4. Nejlepší je použít ihned.
  5. V opačném případě uchovávejte v lednici až 2 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang