Kuřecí enchilady se salsou verde – recept

Hlavní jídlaKuřecí masoMasoOmáčkyOmáčky a dipy
kureci-enchilady-se-salsou-verde-1093715

Tyto kuřecí enchilady jsou připraveny s pikantní omáčkou tomatillo salsa verde. Tyto kuřecí enchilady jsou připraveny s pikantní omáčkou tomatillo salsa verde! Je to fantastický recept pro hladové krky, ať už se jedná o páteční filmový večer, večírek nebo jen večeři s rodinou.

Můžete si je připravit dopředu a upéct je až těsně předtím, než je budete potřebovat. Dají se z nich také připravit úžasné zbytky (zejména s vejci k snídani).

Jak si vyrobit Enchiladas Verdes

Při přípravě těchto enchiladas začněte tím, že naklepeme kuřecí stehna.

Salsu verde připravíte tak, že uvaříte rajčata a rozmixujete je s chilli, cibulí, česnekem, koriandrem a limetkovou šťávou. Můžete také použít již připravenou salsu verde v lahvi.

Poté osmažte žluté kukuřičné tortilly, aby změkly a zvýraznily svou chuť.

Pak už stačí jen srolovat tortilly s trochou salsy a rozdrobeným kuřecím masem a naskládat do zapékací. Zalijte je salsou verde a zapečeme. Na talíři posypte je pak posypte červenou cibulí, koriandrem a zakysanou smetanou.

Příprava

  • Příprava: 30minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí

Poznámka: Použijte již připravené balené salsy verde, která by měla být k dostání v každém obchodě s mexickými potravinami. Použijte 3 šálky. Můžete také použít kuře z rožně.

Balené tortilly se liší svou tloušťkou a kvalitou. Silnější kukuřičné tortilly vydrží při smažení lépe než tenké, které se mohou rozpadat.

Ingredience

Kuře:

  • 500 g kuřecích stehen bez kůže
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 střední cibule
  • 2 lžičky mořské soli

Na tomatillovou salsu:

  • 500 g rajčat, zbavených slupek
  • 2 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku nakrájené bílé nebo žluté cibule
  • 1/2 šálku nasekaného koriandru, včetně stonků
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1 lžička mořské soli

Na enchilady:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 12 kukuřičných tortill
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1/2 šálku nadrobeného mexického sýra cotija
  • 1/3 šálku nakrájené červené cibule na ozdobu
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého koriandru včetně stonků na ozdobu

Postup

  1. Kuřecí stehna vložte do středně velkého hrnce a zalijte je vodou.
  2. Do vody přidejte rozpůlený česnek, 1/4 cibule a 2 lžičky soli.
  3. Přiveďte k varu, snižte teplotu na velmi nízkou, aby se udržovala těsně pod bodem varu, a přikryté vařte 10 až 15 minut.
  4. Kuřecí stehna vyjměte do samostatné mísy a nechte je vychladnout.
  5. Zatímco se kuře vaří, vložte do samostatné pánve rajčata a chilli papričky serrano a zalijte je vodou.
  6. Přiveďte je k varu a poté je nechte vařit.
  7. Vařte, dokud se rajčata nerozvaří a nezmění barvu, ale nejsou kašovitá, asi 5 minut.
  8. Odstavte z ohně.
  9. Přeneste rajčata a chilli do mixéru.
  10. Do mixéru přidejte 1/4 šálku tekutiny z vaření rajčat, 2 stroužky česneku, půl šálku nasekané cibule, 1 lžíci limetkové šťávy a asi 1/2 šálku nasekaného koriandru.
  11. Přidejte jednu lžičku soli.
  12. Pyré mixujte 15 až 30 sekund.Pokud není dostatečně pálivá, přidejte další chilli papričku (nemusí být vařená).
  13. V případě potřeby přidejte podle chuti více soli.
  14. Měli byste mít asi 3 šálky salsy.
  15. Uvařené kuřecí maso zbavte kostí (pokud používáte stehna s kostí).
  16. Maso rozdrobte vidličkou nebo nožem.
  17. Kuře vložte do mísy a přidejte 1/2 šálku rajčatové omáčky.
  18. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje na středním plameni.
  19. Přidejte na pánev tortillu a nechte ji asi 10 sekund syčet.
  20. Pomocí kovové špachtle ji otočte na druhou stranu.
  21. Nechte ji ještě několik vteřin zasyčet.
  22. Na tuto tortillu položte další (aby nasákla přebytečným olejem) a znovu ji otočte.
  23. Můžete pokračovat a kukuřičné tortilly naskládat na tortilly, které se zdají mít přebytečný olej.
  24. Tímto způsobem nové tortilly absorbují část přebytečného tuku z ostatních tortill.
  25. Když jsou tortilly prohřáté, vyjměte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  26. Podle potřeby přidejte na pánev další olej a pokračujte v prohřívání všech tortill.
  27. Předehřejte troubu na 120 °C.
  28. Do středu tortilly dejte lžíci kuřecího masa a tortillu srolujte.
  29. Srolovanou tortillu položte švem dolů do zapékací misky a opakujte to se všemi tortillami.
  30. Přikryjte srolované tortilly fólií a udržujte je 10 minut v teple.
  31. Zbylou tomatillovou salsu dejte do malého hrnce a zahřívejte na středním plameni, dokud nezačne vřít.
  32. Vyjměte ohřáté rolované tortilly a potřete je salsou.
  33. Část omáčky nechte projít mezi srolovanými tortillami, aby se dostala na dno.
  34. Navrch přidejte rozdrobený sýr cotija, nasekanou červenou cibuli a nasekaný čerstvý koriandr.
  35. Zakysanou smetanu zřeďte lžící vody a pokapejte jí enchilady.
  36. Zakysanou smetanu nevynechávejte! Je nezbytná k vyvážení ostré kyselosti salsy verde.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang