Kategorie francouzských vín

Víno

Kultura vinařství existuje ve Francii dva tisíce let. Detailní znalosti půd, klimatu a vín samotných nasbíraných za toto období umožnily místním vinařům postupně zdokonalovat regulace a záruky kvality.

Všechny kategorie vín od Vins de Tables po Vins de Pays a vína AOC jsou kontrolovány regulacemi kvality, aby byl požitek z pití vína vždy zaručen. Rozlišují se Ččtyři hlavní kategorie francouzských vín.

VDQS

Vína VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) jsou ve stejné kategorii jako vína AOC, ale ještě čekají na plný AOC status. Jejich podíl na francouzském trhu s vínem je asi 2% a vztahují se na ně stejné regulační podmínky jako na vína AOC.

AOC

Značka AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) pomáhá chránit pro víno typické charakteristiky a zavádí přísné výrobní regulace týkající se místa zeměpisného původu, odrůdy hroznů, výnosu, vinic a vinařských procedur, analýz a ochutnávání.

Vins de Pays

Značka Vin de Pays je teprve nedávno zavedenou kategorií. V jejím případě jsou požadavky na výrobu shovívavější než u vín AOC, obzvláště co se týče použitých odrůd vína. Název značky je uveden na vinětě. I tato značka vyžaduje analýzy a ochutnávání.

Vins de Table de France

Vína s konzistentním aroma, často propagovaná pod názvem značky, která jsou považována za odrazový můstek do světa francouzských vín.

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang