Baltašky jsou tradiční české vánoční jídlo. Kdysi dávno to bývalo na venkově i hlavní štědrovečerní jídlo. Zmínku o baltaškách je možné dokonce najít v knize Zapadlí vlastenci od Karla Václava Raise (z roku 1893).

Baltašky

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 75 g droždí
  • 25 g másla
  • 35 g cukru
  • 1 celé vejce
  • 125 ml mléka
  • špetka soli

Postup:

  • Zaděláme těsto a necháme vykynout.
  • Do vykynutého těsta zabalíme makovou náplň a smotáme do kuličky nebo z nich uděláme klasické taštičky (v tom případě kraje potřeme vejcem nebo vodou, aby lépe držely a náplň nevytekla).
  • Ty pak potřeme vajíčkem a pečeme v troubě na 170 °C horkovzduch, asi 10 až 15 minut.

Maková náplň

Suroviny:

  • 200 g máku
  • 70 g cukru
  • vanilkový cukr
  • lžíce rumu
  • špetka skořice
  • citronová šťáva

Postup:

  • Mák umeleme, zalijeme mlékem a za stálého míchání lehce vaříme, dokud nezhoustne (asi 20 minut).
  • Přidáme cukr, rum, skořici a citronovou kůru.
  • Výsledná náplň musí být hustá (neteče, lžičkou můžete dávat na těsto kopečky). Když je náplň moc řídká, baltašky budou praskat, jak se pára z náplně bude drát ven.

Před podáváním se baltašky napařují, napařené se polijí slušnou dávkou lehce přeškvařeného másla a posypou moučkovým cukrem (taky nemusíte šetřit). Zapíjí se ideálně s hořkou bílou kávou.

Dříve, když ještě nebyly pařáčky, se baltašky hodily na krátkou chvíli do vroucí vody. Tak krátkou, že je těžké stihnout je vyndat včas. Také se dřív místo moučkového cukru polévaly medem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang