Banánový chlebíček

Moučníky
  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 60 minut
  • Celkem: 70 minut
  • Porce: 8 – 10 krajíců

Ingredience

  • 2 až 3 středně velké velmi zralé banány, oloupané (asi 1 1/4 až 1 1/2 šálku rozmačkaných banánů)
  • 1/3 šálku (76 g) nesoleného másla, rozpuštěného
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody (ne prášku do pečiva)
  • 1 špetka soli
  • 3/4 šálku (150 g) cukru (1/2 šálku, pokud chcete méně sladké, 1 šálek, pokud chcete více sladké)
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 1/2 šálku (205 g) hladké mouky

Postup

  • Předehřejte troubu a připravte pánev: Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte máslem bochníkovou formu o rozměrech 8 x 4 palce.
  • Rozmačkejte banány a přidejte máslo: V míse rozmačkejte zralé banány vidličkou, dokud nebudou úplně hladké. Do rozmačkaných banánů vmíchejte rozpuštěné máslo.
  • Přimíchejte zbývající přísady: Přimíchejte jedlou sodu a sůl. Vmíchejte cukr, rozšlehané vejce a vanilkový extrakt.
  • Pečte 55 až 65 minut při 175 °C nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Několik suchých drobků je v pořádku, pruhy mokrého těsta ne. Pokud je bochník zvenku propečený, ale uprostřed je stále mokrý, volně ho zakryjte fólií a pokračujte v pečení, dokud není bochník zcela upečený.
  • Nechte vychladnout a podávejte: Vyndejte z trouby a nechte několik minut vychladnout. Poté banánový chléb vyjměte z pánve a před podáváním jej nechte zcela vychladnout. Nakrájejte a podávejte. (Aby se plátky nedrobily, pomůže vám nůž na chléb.)
  • Dobře zabalený banánový chléb vydrží při pokojové teplotě 4 dny. Pro delší skladování uchovávejte bochník v chladničce až 5 dní nebo ho zmrazte.

Kategorie:

Moučníky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang