Maďarské škvarkové pagáče a fazolová polévka

Dietní bezlepkovéHlavní jídlaMasoOmáčky a dipyUzeninyVepřové maso

Palačinky a fazolová polévka, smažené kuře a pak pohoštění na rodinných oslavách – škvarkové pagáče, kynutý makovník, v zimě studený nadívaný bůček a v létě vepřové s klobásou. Pikantní maďarskou, samozřejmě. Apropos, vepřové nadívané klobáskou je taková hravá party záležitost.

Nedá zas tolik práce a na talíři vypadá efektně. Doplňte ho pečivem, dipem z pečených paprik a nakládanou zeleninou a budete za hvězdu. Mimochodem, hvězda se v maďarštině řekne „csillag,“ hvězdička je „čilágočka.“ A když zůstanou zbytky, šup s nimi do maďarské bagety.

Vepřové nadívané klobásou podávané se salsou z pečených paprik

Ingredience:

  • 1 vepřovou panenku
  • 1 delší pikantní klobásu, nejlépe maďarskou
  • Lžíci vepřového sádla
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 1 snítku rozmarýnu
  • sůl a pepř

Na salsu z pečených paprik:

  • 3 pečené papriky
  • 4 malá rajčata
  • 1 šalotku
  • 1 dcl olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžičku cukru
  • 1 stroužek česneku
  • feferonku podle chuti
  • sůl a pepř
  • zelenou petrželku na ozdobu

Originálně tvarovaná maďarská bagetka je ochucená paprikou, cibulí, rajčaty a bylinkami (oregano, rozmarýn, tymián, bazalka, levandule). Nejlepší je samozřejmě kvalitní čabajská klobása neboli čabajka.

Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békešská Čaba (Békéscsaba). V obchodech dnes ale najdete nejrůznější klobásy, které jsou pikantní a vypadají jako oblíbené čabajky – mohou mít ale naprosto individuální recepturu.

Postup

  1. Nejdřív si připravte dip, prospěje mu rozležení. Pečené papriky (ze skla, nebo upečené podle tohoto návodu) nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak spařená a oloupaná rajčata a šalotku.
  2. Přidejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř, rozmačkaný stroužek česneku a pálivou papričku podle chuti. Promíchejte a nechte odležet. Salsu můžete i rozmixovat tyčovým mixérem na kaši, já ji mám radši s „kostičkovanou“ strukturou.
  3. Vepřovou panenku hezky poproste, aby nezlobila, vezměte si ten nejdelší a nejostřejší nůž a z kratší strany po celé délce opatrně udělejte otvor, do kterého vsunete klobásku. Je pravděpodobné, že se vám to nepovede.
  4. Nezoufejte, ostrým nožem panenku „otevřete“ na plát, do kterého klobásku zamotáte. V obou případech poté panenku po celé délce napevno stáhněte kuchyňským provázkem, osolte a opepřete.
  5. V pánvi, která může do trouby, rozpalte sádlo a panenku ze všech stran opečte do světlehněda. Dejte jí čas, nesnažte se ji odlepovat násilím, ona se pánve v pravý čas pustí sama.
  6. Až bude panenka opečená, podlijte ji vínem, odškrabejte přípečky, vhoďte snítku rozmarýnu a přesuňte na 18 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Poté vyjměte a nechte úplně vychladnout.
  7. Odstraňte provázek a příčně nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s dipem z pečených paprik a maďarskou bagetou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang