Recept na černé a bílé sušenky

CukrovíPečené cukrovíSušenky
cerne-a-bile-susenky-6253919

Tyto velké sušenky připomínající dort jsou plné vanilkové chuti a mají velmi jemnou strukturu a jsou přelité hustou vanilkovou a čokoládovou polevou.

Řekněte mi o těchto černobílých sušenkách

  • Textura: Jsou to velmi měkké a dortové sušenky s hustou krémovou polevou. Díky kombinaci kakaového prášku a mléka je poleva řidší.
  • Chuť: Sušenka samotná má chuť základního vanilkového dortu, ale hvězdou je zde poleva. Hustá, sladká a samozřejmě s vanilkovou a čokoládovou příchutí.
  • Snadnost: Nenechte se zastrašit. Tento recept na černobílé sušenky je mnohem jednodušší, než vypadá. Budete potřebovat několik speciálních ingrediencí, jako je kukuřičný sirup a zakysaná smetana, ale zbytek ingrediencí už pravděpodobně máte ve spíži.
  • Čas: Příprava trvá jen asi 25 minut, ale je třeba nechat polevu ztuhnout, aby se nespojily.

Co funguje a co ne?

  • Hladká mouka: Hrubá mouka způsobí, že se sušenky rozdrobí. Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete hladkou mouku.
  • Sůl: Sušenky můžou být pro někoho příliš sladké. Můžete zvýšit sůl na 1/4 lžičky což pomůže sladkost vyvážit.
  • Zakysaná smetana: Tato ingredience vytváří ikonickou texturu. Reaguje také s jedlou sodou, aby se sušenky dostatečně nadzvedly. (Budete potřebovat také prášek do pečiva.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 18 minut
  • Celkem: 2 hodiny
  • Počet porcí: 12 velkých sušenek

Ingredience

  • 219 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 145 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 80 g plnotučné zakysané smetany

Poleva:

  • 660 g prosátého moučkového cukru
  • 105 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 15 g holandského kakaového prášku

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vyložte 2 plechy pečícím papírem.
  3. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve střední míse.
  4. Odstavte.
  5. Vyšlehejte máslo a cukr při středně vysokých otáčkách do hladké a krémové konzistence asi 2 minuty.
  6. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte při vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
  7. Snižte rychlost a přidejte suché přísady ve třech dávkách, střídavě se zakysanou smetanou.
  8. Vše šlehejte na nízkém stupni, dokud se nespojí a nezůstanou žádné kapsy z mouky.
  9. Těsto je extrémně husté.
  10. Pomocí vymaštěného šálku y nakapejte kopečky těsta 10 cm od sebe na připravené plechy.
  11. Pečte 16-18 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
  12. Nechte je před poléváním zcela vychladnout.
  13. Ve středně velké míse vyšlehejte moučkový cukr, 6 lžic mléka, kukuřičný sirup, vanilkový extrakt a sůl.
  14. Přendejte 1 šálek do samostatné mísy, přidejte zbývající lžíci mléka a kakaový prášek.
  15. Šlehejte, dokud se nespojí.
  16. Polovinu sušenek potřete vanilkovou polevou – plochou stranou.
  17. Dejte na 15 minut do lednice, aby se polevy vzájemně nepropíjely.
  18. Druhou stranu sušenek potřete čokoládovou polevou a před podáváním ji nechte asi 1 hodinu zcela ztuhnout.
  19. Sušenky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 2 dny nebo v lednici až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang