Recept na dýňový chléb

Chléb z pekárnyPečivo

Dýňový chléb podle tohoto skvělého receptu je vláčný a pikantní. Chutná ještě lépe jeden den po upečení a navíc je snadný na přípravu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 50 minut
  • Celkem: 65 minut
  • Počet porcí: 2 bochníky

Ingredience

  • 1 plechovka dýňového pyré
  • 4 vejce
  • 1 šálek rostlinného oleje
  • 2/3 šálku vody
  • 3 šálky bílého cukru
  • 3 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a moukou vysypeme dvě chlebové formy.
  2. Ve velké míse smícháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu a cukr. Mícháme, dokud se dobře nespojí.
  3. V samostatné míse prošleháme mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a zázvor. Vmícháme suché přísady do dýňové směsi, dokud se nespojí. Nalijeme do připravených forem.
  4. Pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Bochníky budou hotové, jakmile špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.

Tipy

  1. Mám na chléb použít konzervovanou nebo čerstvou dýni? Použití dýňového pyré z konzervy je rychlejší a jednodušší než použití čerstvé dýně. Pokud jste však ambiciózní a chcete použít čerstvou dýni, postupujte podle tohoto receptu a připravte si dýňové pyré od základu. Z dýně o hmotnosti 1,5 kg připravíte asi 2 šálky dýňového pyré, což je stejné množství jako požadovaný objem plechovky dýňového pyré.
  2. Jak poznám, že je dýňový chléb hotový? Dýňový chléb je poměrně hutný, takže může být těžké poznat, kdy je zcela upečený. Abyste poznali, kdy je chléb hotový, podívejte se na prasklinu na povrchu chleba, která je varovným znamením, že je buď hotový, nebo téměř hotový. Dalším znakem, že je chléb upečený, je špejle, která když ji zapíchnete doprostřed bochníku, vyjde čistá.
  3. Jak vyjmout dýňový chléb z bochníku? Někdy je vyjmutí chleba z bochníku složitým úkolem. Proto se před přidáním těsta do formy ujistěte, že je forma důkladně vymazaná tukem. Poté, co necháte chléb asi 10 minut vychladnout, přejeďte nožem po okrajích chleba. Jemně formou zatřeste, dokud chléb nepovolí a vy jej nebudete moci vyklopit na mřížku nebo na talíř. Poté nechte chléb dále chladnout.
  4. Jak skladovat dýňový chléb? Počkejte, až chléb zcela vychladne, a pak ho zabalte do plastové fólie nebo alobalu. Skladujte ho na suchém a chladném místě až 4 dny nebo v ledničce až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang