Nejlepší recept na citronový borůvkový dort

DortyKrémové dortyOvocné dorty
boruvkovy-dort-9096572

Tento dort je plný krásných přírodních chutí a je tak osvěžující! Tento vlhký, snadno připravitelný dort je naplněný lahodným borůvkovým a citronovým máslovým krémem.

Pokud máte po ruce čerstvé borůvky, tento vlhký a štiplavý citronovo-borůvkový koláč musíte připravit! Je to super rychlý a jednoduchý recept,.

Tipy a rady

  • Jak předejít tomu, aby borůvky zůstaly na dně pánve. Vhoďte borůvky do citronové šťávy, aby se trochu navlhčila slupka, a pak je posypte asi lžící mouky. Tím zabráníte tomu, aby během pečení klesly.
  • Dejte ale pozor, aby se borůvky oddělily a nebyly ve velkém chumlu, když těsto nalijete do formy. Stačí použít lžíci, takže je přesuňte, pokud si všimnete, že je tu nebo tam velká hromada.
  • Správně odměřte mouku. Nejčastější chybou je přidání příliš velkého množství mouky do receptu. Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak odměřit mouku, je použít váhu.

Proč borůvky zůstávají na dně

Borůvky jsou velké a hustší než dortové těsto, takže mají při pečení tendenci padat. Pomůže jim obalení v mouce nebo kukuřičném škrobu. Tento trik funguje také u ořechů.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 1 hodina 5 minut
  • Počet porcí: 10 kousků

Ingredience

Na dort:

  • 210 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 333 g krystalového cukru
  • 170 g másla 170 g, pokojová teplota
  • 3 bílky pokojové teploty
  • 120 ml plnotučného mléka, pokojová teplota
  • 120 ml zakysané smetany, pokojová teplota
  • 60 g čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 180 g čerstvých borůvek

Na redukci:

  • 1 lžíce vody
  • 203 g čerstvých borůvek
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na citronový máslový krém:

  • 339 g másla, pokojová teplota
  • 720 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli

Postup

Na dort:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Tři plechy vymažte máslem a vysypte moukou.
  3. Suché přísady včetně cukru prosejeme do velké mísy.
  4. Mokré přísady vyšlehejte ve středně velké míse.
  5. Do malé misky přidejte borůvky a citronovou kůru.
  6. Obalte je asi v 1-2 lžících mouky.
  7. Přidejte mokré těsto k suchému a míchejte, dokud se nespojí.
  8. Na samém konci vmíchejte borůvkovou/citronovou kůru a míchejte, dokud se nespojí.
  9. Směs rovnoměrně rozdělte do dortových forem.
  10. Pečte asi 30 minut.

Na redukci:

  1. Do mrazáku dejte ½ hrnku borůvek.
  2. V malém hrnci na středně nízkém ohni smíchejte 1 šálek borůvek, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci vody a 1 lžíci krystalového cukru.
  3. Rozmačkejte je a minutu míchejte, poté vařte na mírném ohni.
  4. Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, a poté sceďte do malé misky a nechte vychladnout.

Na citronový máslový krém:

  1. Máslo utřete ve stojanovém mixéru, pak do něj po částech prosejte moučkový cukr.
  2. Přidávejte po lžících citronovou šťávu, dokud nedosáhnete požadované konzistence a chuti.
  3. Asi 1/2-3/4 šálku přelijte do malé misky a po lžících vmíchejte borůvkovou redukci a míchejte, dokud nedosáhnete požadované chuti.
  4. Přeneste borůvkový máslový krém a přibližně stejné množství citronovo-vanilkového máslového krému do zdobicích sáčků.
  5. Odstřihněte špičky obou sáčků.
  6. Oba sáčky přendejte do jednoho sáčku a odstřihněte špičku.
  7. Zbytek citronového máslového krému přelijte do zdobicího sáčku.

Na polevu:

  1. Mezi jednotlivé vrstvy vmáčkněte borůvkový/vanilkový máslový krém.
  2. Na okraj přidejte hustou vrstvu citronového máslového krému.
  3. Po stranách potřete citronovou polevou a uhlaďte, abyste získali holý povrch.
  4. Pro nahý vzhled koláče oškrábejte boky a uhlaďte je.
  5. Pomocí zdobičky vytvořte kruh vytvořte kruh kopečků asi 1 cm od okraje dortu.
  6. Do kruhu přidejte mražené borůvky.

Poznámky: Pokud ho zdobíte jako holý dort, budete mít trochu máslového krému navíc, který můžete použít na košíčky nebo zmrazit na později.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang