Domácí chlebové mísy – recept

Chléb z pekárnyDomácí pekárnaPolévky
domaci-chlebove-misy-7624119

Tyto domácí chlebíčky jsou na povrchu křupavé a uvnitř velmi měkké. Jsou vyrobeny ze základního těsta z každodenních surovin. Podle tohoto receptu získáte 6 chlebových misek.

Toto je základní těsto na chléb

Těsto, které použijete k výrobě chlebových misek, je velmi jednoduché. Je z běžných surovin, které má většina pekařů po ruce, je jednoduché, zdravé.

Chlebové těsto je libové těsto, což znamená, že se připravuje bez tuku a vyrábí se z něj křupavý chléb, jako je focaccia nebo domácí bagety. Naopak z bohatých těst se připravuje měkký chléb, jako jsou rohlíky a glazované koblihy. Více tuku obvykle znamená, že těsto déle kyne.

Těsto můžete použít na cokoli

Po vykynutí těsta z něj vytvarujte 6 kuliček a upečte je. Nejste však omezeni na chlebové misky. Z tohoto těsta snadno připravíte několik plechů tradičních rohlíků, křupavé bochníky chleba nebo dokonce několik těst na pizzu. Můžete přidat koření, jako je granulovaný česnek, italské koření, cibulová síla, rozmarýn atd.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 2 hodiny, 30 minut
  • Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

  • 2 suché droždí
  • 540 ml teplé vody
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 780 g hrubé mouky
  • 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící mléka

Postup

  1. Droždí zalijte teplou vodou.
  2. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
  3. Mísu přikryjte utěrkou.
  4. Směs by měla být po 5 minutách napěněná.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte cukr, sůl, olivový olej, 4 hrnky hrubé mouky a koření.
  6. Šlehejte 1 minutu při nízkých otáčkách a poté přidejte zbývající 2 šálky mouky.
  7. Šlehejte při nízkých otáčkách 5-6 minut.
  8. Těsto by mělo být husté, ale měkké.
  9. Při míchání by se mělo odlepovat od stěn mísy.
  10. Pokud je příliš lepivé, přidávejte další mouku po lžících, dokud se neodlepí.
  11. Vyklopte je na lehce pomoučněnou plochu a vytvarujte z nich kouli.
  12. Poté ho vložte do velké vymaštěné mísy a jednou otočte, abyste ho vymazali.
  13. Mísu přikryjte fólií a dejte ji do teplého prostředí kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 90 minut.
  14. Po zdvojnásobení velikosti těsto propíchejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  15. Vyjměte těsto z mísy a vyklopte ho na lehce pomoučený povrch.
  16. V případě potřeby těsto znovu propíchejte, aby se uvolnily další vzduchové bubliny.
  17. Ostrým nožem nebo škrabkou na těsto nakrájejte těsto na 6 stejných dílů.
  18. Z každého z nich vytvarujte velkou kouli.
  19. Vyložte 2 velké plechy pečícím papírem.
  20. Na každý z nich položte 3 kuličky těsta.
  21. Přikryjte a dejte na 20 minut odpočinout, zatímco se trouba předehřívá.
  22. dehřejte troubu na 204 °C.
  23. Každou kuličku těsta potřete vajíčkem a ostrým nožem udělejte na vrcholcích křížek.
  24. Pečte 30 minut nebo dozlatova.
  25. Nechte vychladnout.
  26. Čím déle chladnou, tím snáze se rozkrojí!
  27. Při podávání vyřízněte z vrchní části každé chlebové mísy velké kolečko.
  28. Vydlabejte střed (ten si nechte na namáčení do polévky)
  29. Zbytky chlebíčků přikryjte a skladujte několik dní při pokojové teplotě.
  30. Podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang