Recept na chutnou a zdravou domácí granolu

Sladká jídlaSnackySnídaně
domaci-granola-recept

Granola je vynikající zdravý pokrm, bohatý na vlákninu a další prospěšné látky, a skvěle chutná například k rannímu jogurtu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 25 minut

Ingredience

  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 1/2 šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek nakrájených mandlí
  • 1 šálek rozinek nebo jiného sušeného nakrájeného ovoce

Postup

  1. Do středu trouby umístěte mřížku a troubu zahřejte na 160 °C. Plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem.
  2. Olej, med, skořici a sůl dejte do velké mísy a prošlehejte. Přidejte ovesné vločky a mandle a promíchejte.
  3. Přeneste směs na připravený plech a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy. Pokud je granola hrudkovitá, přitlačte ji do formy stěrkou.
  4. Za občasného promíchání pečte celkem asi 20 minut. Granola je hotová, když je zlatohnědá a mandle jsou opečené – po vytažení z trouby bude ještě vlhká, ale po vychladnutí oschne.
  5. Plech položte na mřížku a posypte rozinkami nebo ovocem. Pokud chcete mít z granoly hrudky, před vychladnutím ji přitlačte a utlačte, aby se lépe spojila. Před uskladněním nechte zcela vychladnout.
  6. Vychladlou granolu přendejte do vzduchotěsné nádoby a skladujte ji dlouhodobě při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang