Recept na domácí kvásek

Domácí pekárnaPečivoPro začátečníky
Domácí kvásek

Naučte se, jak z bílé chlebové mouky a vody připravit kvásek. Po pěti dnech z něj můžete připravit kváskový chléb.

Příprava

  • Celkem: 5 dní
  • Počet porcí: pro 2 bochníky

Ingredience

  • 250 g silné bílé chlebové mouky, nejlépe organické
  • voda

Postup

  1. Den 1: Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody ve sklenici nebo ještě lépe v plastové nádobě. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji 24 hodin při pokojové teplotě.
  2. Den 2: Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody a vmíchejte do včerejší směsi. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji polozakrytou při pokojové teplotě dalších 24 hodin.
  3. Den 3: Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody a vmíchejte do včerejší směsi. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji poodkrytou při pokojové teplotě dalších 24 hodin.
  4. Den 4: Na povrchu směsi by se měly tvořit bublinky. Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody a vmíchejte do včerejší směsi. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji poodkrytou při pokojové teplotě dalších 24 hodin.
  5. Den 5: Směs by nyní měla být velmi aktivní a připravená na výrobu kvásku. Pokud ještě nebublá, pokračujte v každodenním přikrmování, dokud se tak nestane.
  6. Když je kvásek hotový, měl by vonět po jogurtu.
  7. Nyní máte kvásek, který je základem chleba.
  8. Uchovávejte ho v lednici (zůstane v klidovém stavu) a 24 hodin předtím, než ho budete chtít použít, polovinu z něj vylijte a dejte do něj 100 g mouky a 100 g vody.
  9. Nechte při pokojové teplotě a měla by být opět aktivní.
  10. Čím déle je kvásek v klidovém stavu, tím vícekrát je třeba ho obnovit – proces vylití poloviny kvásku a jeho nahrazení novou moukou a vodou, aby se znovu aktivoval.
  11. Pokud je váš kvásek připraven k použití, měla by v teplé vodě plavat čajová lžička směsi.
  12. Kvásek lze nyní použít k přípravě bílého kváskového chleba.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang