Recept na doner kebab

Hlavní jídlaJehněčí masoMaso
Doner kebab

Připravte si vlastní verzi tohoto oblíbeného jídla s chilli a česnekovou omáčkou. Domácí doner kebab podávejte s chlebem pitta a strouhaným zelím.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 50 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 500 g jehněčího mletého masa
  • 1 malá cibule, nahrubo nastrouhaná
  • 4 stroužky česneku, mleté nebo jemně nastrouhané
  • 100 g čerstvé strouhanky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • slunečnicový olej na potření olejem
  • k podávání: pitta chleba, nakrouhané červené nebo bílé zelí, nakrájená cibule, nakrájená rajčata, nakládané chilli papričky, chilli omáčka, česneková omáčka, tahini

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Všechny ingredience kromě oleje vložte do kuchyňského robotu s velkou špetkou soli a hodně mletého pepře.
  3. Mixujte, dokud se vše nespojí a nenaseká dohromady.
  4. Velký plát alobalu potřete olejem, vyklopte doprostřed masovou směs a vytvarujte z ní velmi silný válec, zhruba ve tvaru lilku.
  5. Fólii pevně srolujte a konce stočte.
  6. Položte je na mělký plech a pečte v troubě 35-40 minut, občas je otočte, nebo dokud digitální teploměr po propíchnutí uprostřed neukáže 75 °C.
  7. Nechte kebab trochu vychladnout a poté alobal rozbalte. Vraťte ho na plech a opečte pod grilem.
  8. Položte jej na prkénko a nakrájejte na tenké plátky.
  9. Pro úplný doner můžete kebab podržet vidličkou na pečení nebo kovovou špejlí a nakrájet.
  10. Kebab podávejte s teplým chlebem pitta a některou z dalších příloh, včetně chilli omáčky a česnekové omáčky.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang