maso-gyros

Toto vynikající maso na gyros je nejblíže receptu mé oblíbené středomořské restaurace. Pokud chcete, můžete mleté jehněčí a hovězí maso nahradit vepřovým nebo kuřecím. Doba přípravy se zdá být dlouhá, ale většinu z ní tvoří doba odpočinku, takže se můžete věnovat jiným věcem.

Doba přípravy: 2 hodiny

Počet porcí: 10

Ingredience

  • ½ cibule nakrájené na kousky
  • 450 g mletého jehněčího masa
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného mletého rozmarýnu
  • 1 lžička mletého sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup

Krok 1
Cibuli rozmixujte v kuchyňském robotu najemno. Naberte cibuli na střed utěrky, shrňte konce utěrky a vymačkejte, abyste odstranili tekutinu.

Krok 2
Ve velké míse smíchejte cibuli, jehněčí maso, hovězí maso, česnek, oregano, kmín, majoránku, rozmarýn, tymián, pepř a sůl. Rukama míchejte, dokud se dobře nespojí. Přikryjte a nechte v chladničce 1 až 2 hodiny, aby se chutě spojily.

Krok 3
Předehřejte troubu na 165 °C.

Krok 4
Vložte masovou směs do kuchyňského robota a mixujte, dokud nebude jemně nasekaná a struktura nebude lepkavá, to trvá asi 1 minutu. Přeneste směs do formy na bochník a zabalte ji tak, aby v ní nebyly žádné vzduchové kapsy.

Krok 5
Velký pekáč vyložte vlhkou kuchyňskou utěrkou. Umístěte bochník doprostřed utěrkou vyloženého pekáče a přeneste jej do předehřáté trouby. Opatrně nalijte do pekáče vroucí vodu, dokud nebude sahat do poloviny stěn pekáče.

Krok 6
Pečte v předehřáté troubě, dokud maso gyros není uprostřed růžové a vnitřní teplota na teploměru na maso nezaznamená 75 °C, to trvá 45 minut až 1 hodinu.

Krok 7
Před krájením na tenké plátky a podáváním odlejte nahromaděný tuk a nechte ho mírně vychladnout.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang