Dýňová polévka – recept

Krémové polévky

Připravte si tuto snadnou dýňovou polévku jako předkrm na slavnostní oběd nebo jako lehkou večeři. Má jedinečně hedvábnou strukturu a výraznou chuť.

Příprava

  • příprava: 20 minut
  • vaření: 25 minut
  • celková doba přípravy: 45 minut
  • počet porcí: 6

Ingredience

Základní ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 kg dýně, oloupané, zbavené slupky a nakrájené na kousky
  • 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany (alespoň 31%)

Ingredience na krutóny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 krajíce celozrnného chleba se semínky, bez kůrky
  • hrst dýňových semínek

Postup

Ve velkém hrnci nechte rozpálit 2 lžíce olivového oleje a 5 minut na něm jemně opékejte 2 nadrobno nakrájené cibule, dokud nezměknou. Nesmí zhnědnout.

Přidejte do hrnce 1 kg na kousky nakrájené dýně. Za občasného míchání restujte 8 až 10 minut, dokud dýně nezměkne a nezíská zlatavou barvu.

Nalijte do hrnce 700 ml vývaru a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a následně nechte 10 minut povářet, dokud dýně nebude zcela měkká.

Přilijte 150 ml smetany a znovu směs přiveďte k varu, poté ji rozmixujte ručním mixérem. Pro extra sametovou konzistenci můžete polévku přelít přes jemné síto.

Příprava krutonů: Nakrájejte 4 plátky celozrnného chleba na kostičky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a smažte na něm chléb, dokud nebude křupavý. Přidejte hrst dýňových semínek a několik minut opékejte. Krutóny lze připravit předem a uložit do vzduchotěsné nádoby.

V případě potřeby polévku znovu ohřejte. Podávejte ji posypanou krutony a semínky a případně zakápnutou olivovým olejem. Pokud ji nechcete hned podávat, můžete ji až na 2 měsíce zmrazit.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang