hovezi-kebab

Říkejte jim kababy, kebaby nebo šišky. Ať tak či onak, co by to bylo za letní grilování bez nich? Marinujte kousky svíčkové v sójové omáčce s česnekem, zázvorem a olivovým olejem. Napíchejte na špíz se zeleninou a pusťte se do grilování.

Ingredience

Marináda:

  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku sójové omáčky
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1/4 šálku medu
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Kebab:

  • 1,5 kg steaku z horní svíčkové, nakrájeného na 3 cm kostky
  • 1 velká paprika
  • 1 až 2 střední červené cibule
  • 225-450 g žampionů

Recept je na 4-6 porcí.

Postup

  1. V míse smíchejte ingredience na marinádu a přidejte maso.
  2. Přikryjte a dejte do chladničky na nejméně 30 minut, nejlépe na několik hodin nebo i přes noc.
  3. Před grilováním namočte dřevěné nebo bambusové špízy alespoň na 30 minut do vody. To pomůže zabránit tomu, aby se na grilu úplně spálily.
  4. Zeleninu nakrájejte na kousky zhruba ve stejné šířce jako hovězí maso. Dejte pozor, abyste se nepíchli, a navlékněte maso a zeleninu na dvojité bambusové špejle.
  5. Jedním ze způsobů, jak to udělat bezpečně, je položit kousek, který se snažíte propíchnout, na prkénko na krájení a pak špejle prostrčit kouskem na prkénko.
  6. Použití dvojitých špejlí vám usnadní otáčení kebabu na grilu. Pokud mezi kousky zachováte malý odstup, budou se grilovat rovnoměrněji.
  7. Kebaby potřete částí zbývající marinády.
  8. Připravte gril na vysoký přímý žár. Grilujte 8 až 10 minut podle toho, jak je gril rozpálený a jak chcete mít maso propečené, a občas maso obraťte.
  9. Před podáváním nechte maso 5 minut odpočívat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang