Recept na pečený hovězí bok

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMaso
peceny-hovezi-bok

Vyzkoušejte tento recept na pečený hovězí bok.

Ingredience

  • Macesová mouka na namáčení
  • 3 kg hovězího boku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 15 g másla
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 litr studené vody
  • 1 lžíce nakládacího koření
  • 2 lžíce celozrnné hořčice

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Rozetřete macesovou mouku na velký kus pečícího papíru nebo plechu na pečení. Bůček obalte v macesové moučce a vydatně osolte a opepřete. Předehřejte velmi velkou pánev na vysokém ohni.
  3. Přidejte olej a zahřívejte, dokud se nerozpálí. Přidejte bůček a smažte ho, jednou otočte, dokud nebude dobře propečený, asi 7 minut z první strany a 5 minut z druhé strany.
  4. Vnitřek velké holandské trouby s těsně přiléhající poklicí potřete máslem. Na dno hrnce naaranžujte cibuli v rovnoměrné vrstvě.
  5. Na cibuli položte bůček. Zalijte vodou a kolem bůčku nasypte nakládací koření. Horní část masa potřete hořčicí. Přeneste hrnec do trouby a přikryté za častého podlévání vařte 2 hodiny.
  6. Bůček otočte a přikrytý za častého podlévání vařte další hodinu a 15 minut. Bůček znovu otočte a za častého podlévání pečte odkrytý, dokud není dobře propečený a velmi měkký, přibližně 1 hodinu a 15 minut.
  7. Přeneste bůček na prkénko a přikryjte ho fólií, aby zůstal teplý. Lžící, naběračkou nebo odmašťovačem odstraňte tuk z tekutiny z vaření. Tekutinu z vaření přelijte do středně velkého hrnce.
  8. Ostrým nožem nakrájejte bůček na tenké plátky a přeneste jej na velký servírovací talíř. Znovu ohřejte tekutinu z vaření a přelijte jí nakrájený bůček. Ihned podávejte.

Poznámka: Nebuďte překvapeni, pokud se bůček během vaření značně scvrkne.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang