Jak uvařit flank steak – recept

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMaso
jak-uvarit-flank-steak-6690421

Naučte se, jak připravit flank tak, že ho zjemníte drobnými řezy a poté osmažíte na másle na sporáku. Není třeba žádné marinování.

Flank steak je libový a chutný kus masa, který je pravděpodobně nejlepší připravit marinovaný a připravený na grilu. Někdy ale prostě nemáte čas na marinování masa nebo na grilování.

Klíč k přípravě šťavnatého a křehkého flank steaku

Trik spočívá v tom, že se do masa udělají malé vpichy nožem, čímž se přeruší některá dlouhá svalová vlákna.

Vytékající šťáva z masa není žádným problémem, protože maso je upečené rare a šťáva, která z něj vytéká, se zredukuje na pánvi a podává se na mase.

Co je to flank steak?

Flank steak je kus masa z břicha krávy. Je svalnatý a má tuhá vlákna. Tento poměrně libový kus hovězího masa je chutný a levnější než některé jiné kusy hovězího masa, ale vyžaduje pečlivou přípravu, aby nebyl tvrdý.

Někdy se má za to, že je zaměnitelný se steakem z hovězího masa, ale steak z hovězího masa pochází z oblasti bránice pod žebry.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí

Ingredience

  • 730 g flank steaku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • suchá hořčice
  • asi 3 lžíce změklého másla

Postup

  1. Půl hodiny před přípravou vyjměte steak z lednice.
  2. Odřízněte tvrdou pojivovou tkáň na povrchu steaku.
  3. Špičkou ostrého nože udělejte do masa malé zářezy, téměř až do konce.
  4. Řezy by měly být šikmé, ve směru vláken masa, do kterého hrot nože zasahuje.
  5. Řezy by měly být od sebe vzdáleny asi jeden centimetr.
  6. Steak otočte a řezy zopakujte i na druhé straně.
  7. Dbejte na to, aby řezy na této straně byly rovnoběžné s řezy na druhé straně, jinak se může stát, že budete řezat napříč stávajícím řezem, a maso tak proděravíte.
  8. Jednu stranu steaku posypte solí a čerstvě mletým pepřem.
  9. Steak potřete suchou hořčicí. Pokud nemáte suchou hořčici, můžete použít obyčejnou hořčici.
  10. Steak potřete 1 lžící másla.
  11. Steak otočte a potřete ho suchou hořčicí, pepřem a další lžící másla.
  12. Velkou pánev rozehřejte na vysokou teplotu.
  13. Vložte steak na rozpálenou pánev.
  14. Nechte ho 2 až 3 minuty opékat, dokud nezhnědne.
  15. Pomocí kleští je zvedněte, abyste zjistili, zda jsou pěkně propečené.
  16. Pokud ano, otočte je na druhou stranu a nechte je 2 až 3 minuty opékat.
  17. Odstavte pánev z ohně a nechte steak ještě 5 až 10 minut opékat na zbytkovém teple.
  18. Pokud steak není dostatečně propečený podle vašich představ, vraťte steak i pánev na několik minut na středně vysokou teplotu.
  19. Steak vyjměte z pánve na prkénko a nechte ho 10 minut odpočívat přikrytý alobalem.
  20. Šťávu, která se při krájení nebo odpočinku z masa uvolní, vraťte zpět do pánve.
  21. Vraťte pánev na hořák na vysokou teplotu, podlijte ji trochou vody a seškrábněte všechny připečené kousky.
  22. Jakmile se voda z větší části vyvaří, přidejte do pánve trochu másla, abyste získali příjemnou omáčku.
  23. Nakrájené maso naaranžujte na servírovací talíř a přelijte ho vypečenou šťávou z pánve.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang