Jablečný ocet má léčebné i kosmetické účinky

Zdraví

Léčivé účinky, které jablečný ocet bezesporu má, znali již Egypťané, staří Řekové i Římané. Kolumbus ho měl na palubě lodí jako prevenci proti kurdějím, japonští samurajové jej používali k posílení organismu.

Rozsah účinků nepasterizovaného jablečného octa na zdraví je natolik široký, že se nedá podrobně rozebrat v jednom článku. Může za to vysoký obsah vitamínů, minerálů a enzymů.

Účinky, které jsou zde uvedeny, se týkají přírodního nepasterizovaného jablečného octa. Vyrábí se kvašením rozdrcených jablek, má zakalenou hnědou barvu a obsahuje sedlinu.

Jablečný ocet – zdravotní účinky

Přírodní ocet působí na organismus zásaditě, podobně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny, a tím přispívá ke zlepšení zdravotního stavu a imunity. Překyselení organismu se dává do souvislosti s únavou, sníženou imunitou, sennou rýmou atd.

Mezi zdravotní účinky jablečného octa lze zařadit:

  • zlepšuje metabolismus
  • podporuje vylučování škodlivých látek z těla
  • podporuje trávení, ničí hnilobné bakterie ve střevech, pomáhá regulovat průjem / zácpu, podporuje „dobrou“ střevní flóru
  • pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, pomáhá při diabetu 2
  • snižuje cholesterol a krevní tlak
  • pomáhá při infekci dutin a bolesti v krku
  • podporuje správnou funkci ledvin a vylučovacího systému
  • pomáhá při artritidě a ztuhlých kloubech
  • pomáhá při poruchách srážlivosti krve
  • pomáhá při léčbě ekzémů
  • zředěný funguje jako kloktadlo při zánětech hrdla
  • obklady zředěného octa se používají na snížení horečky

Jablečný ocet obsahuje:

  • vitaminy skupiny B, C, betakaroten
  • minerály draslík, vápník, hořčík, železo
  • přírodní enzymy a kyseliny, které ředí krev a napomáhají k detoxikaci
  • jablečný pektin, který pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, cholesterolu, upravuje funkci střev, při zácpě podporuje vyprazdňování a opačně, pomáhá při vylučování kyseliny močové a odstraňuje těžké kovy z těla.

Jablečný ocet je důležitým přírodním zdrojem vlákniny potřebné pro lidský organismus.

Využití v kosmetice

Pro krásné vlasy se doporučuje po umytí opláchnout vlasy octem, který je posílí zvýší lesk. Na pleť se používá zředěný při kožních zánětech, akné, bradavicích a pigmentových skvrnách. Pomáhá při pocení, doporučuje se vytřít podpaží zředěným octem, používá se i na koupel nohou.

Příklady použití

Běžně se používá 1-2 čajové lžičky na 1 dcl vody. Vhodné je přidat lžičku medu a užívat maximálně dvakrát denně. Pouze při nachlazení a horečce lze dávku zvýšit, maximálně však na 5 denně.

Dětem se podávání octa velmi nedoporučuje. Vhodné je používat jej do salátů, polévek a zeleninových jídel.

Křečové a vyčnívající žíly

Potírat žíly po délce po dobu jednoho měsíce ráno a večer. Směr vtírání by měl být odspodu směrem k bedrům.

Zároveň ráno a večer pít sklenici teplé vody s čajovou lžičkou octa a medu. Po měsíci třeba udělat týdenní pauzu a pak je možné postup opakovat.

Zvýšená potivost nohou

Ohřát 2 l vody na teplotu, kterou lze vydržet. Nalít do lavoru a přidat 2 sklenice octa. Ponořit nohy, dokud se voda neochladí. Po koupeli nechat nohy volně vyschnout.

Doba procedury je 10 dní, je vhodné to dělat celou dobu, i když zápach a potivost ustoupí už po pár dnech.

Další varianta je umýt a otřít si nohy. Měly by být zcela suché. Poté namočit vatu nebo gázu do octa a natřít na nohy. Doba procedury je 10 dní.

Rýma

Namočit 2 vatové tampony do octa a vložit je do nosních dírek na cca 10 minut. Opakovat je třeba denně cca čtyřikrát.

Stabilizace cukru

Před jídlem je třeba smíchat 1 dcl vody s čajovou lžičkou octa. Schéma procedury je měsíc užívat, měsíc pauza a pak opakovat.

Recept na jablečný ocet

Na webu lze množství receptů na domácí jablečný ocet. Tento je velmi jednoduchý a vyzkoušený.

Ingredience

  • jablka
  • voda
  • cukr nebo med

Postup

  • Umyté jablka vcelku nastrouhat, nebo nadrobno nakrájet a dát do skleněné, nebo keramické nádoby. Jablka by měly jít cca do ¾ nádoby a pak je zalít převařenou, ne úplně vychlazenou vodou, cca 5 cm pod okraj nádoby
  • Pro lepší proces kvašení lze přidat med, nebo cukr.
  • Nádobu odložit na tmavé teplé místo a nechat 10 – 20 dní pracovat.
  • Každý den několikrát promíchat.
  • Následně tekutinu přecedit přes gázu do skleněné nádoby a nechat ještě 20 – 30 dní pracovat. Láhev netřeba dolít úplně, stačí cca 5 cm pod okraj.
  • Po uplynutí doby jablečný ocet opět přecedit a používat.

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang