
Mléčný kefír je pro každého, kdo má rád jogurt. Kefír je hustý a krémový jako smoothie a plný probiotik. Mléčný kefír si představte jako jogurt, který se dá pít.
Ingredience
- 1 šálek mléka, nejlépe plnotučného
- 1 lžička aktivních kefírových zrn
Postup
- Mléko nalijte do čisté skleněné nádoby a vmíchejte kefírová zrna. Mléko může mít studenou nebo pokojovou teplotu, obojí je v pořádku.
- Sklenici zakryjte plátnem, papírovou utěrkou nebo čistým ubrouskem a zajistěte gumičkou. Na sklenici nešroubujte víčko, protože nahromaděný oxid uhličitý z kvasících zrn může způsobit, že ve sklenici bude narůstat tlak a v krajním případě může dojít k jejímu prasknutí.
- Skladujte sklenici při pokojové teplotě (ideálně kolem 21 °C) mimo dosah přímého slunečního světla. Každých několik hodin sklenici zkontrolujte. Když mléko zhoustne, je hotové.
- Při průměrné pokojové teplotě to obvykle trvá asi 24 hodin, při vyšších teplotách mléko kvasí rychleji, při nižších pomaleji. Pokud mléko nezkvasilo ani po 48 hodinách, vyjměte zrna a zkuste to znovu v nové várce.
- Na nádobu, ve které budete kefír skladovat, umístěte malé sítko. Kefír sceďte do nádoby a zachyťte zrnka v sítku.
- Zrnka vmíchejte do čerstvé dávky mléka a nechte znovu zkvasit. Takto můžete zhruba každých 24 hodin připravit čerstvou dávku kefíru.
- Chcete-li si od výroby kefíru odpočinout, vložte zrna do čerstvého mléka, pevně je přikryjte a uložte do chladničky.
- Připravený mléčný kefír můžete použít nebo vypít ihned, případně jej můžete pevně přikrýt a skladovat v chladničce až týden.