Recept na mléčný kefír

Léčivé nápojeNápojeZdraví
mlecny-kefir

Mléčný kefír je pro každého, kdo má rád jogurt. Kefír je hustý a krémový jako smoothie a plný probiotik. Mléčný kefír si představte jako jogurt, který se dá pít.

Ingredience

  • 1 šálek mléka, nejlépe plnotučného
  • 1 lžička aktivních kefírových zrn

Postup

  1. Mléko nalijte do čisté skleněné nádoby a vmíchejte kefírová zrna. Mléko může mít studenou nebo pokojovou teplotu, obojí je v pořádku.
  2. Sklenici zakryjte plátnem, papírovou utěrkou nebo čistým ubrouskem a zajistěte gumičkou. Na sklenici nešroubujte víčko, protože nahromaděný oxid uhličitý z kvasících zrn může způsobit, že ve sklenici bude narůstat tlak a v krajním případě může dojít k jejímu prasknutí.
  3. Skladujte sklenici při pokojové teplotě (ideálně kolem 21 °C) mimo dosah přímého slunečního světla. Každých několik hodin sklenici zkontrolujte. Když mléko zhoustne, je hotové.
  4. Při průměrné pokojové teplotě to obvykle trvá asi 24 hodin, při vyšších teplotách mléko kvasí rychleji, při nižších pomaleji. Pokud mléko nezkvasilo ani po 48 hodinách, vyjměte zrna a zkuste to znovu v nové várce.
  5. Na nádobu, ve které budete kefír skladovat, umístěte malé sítko. Kefír sceďte do nádoby a zachyťte zrnka v sítku.
  6. Zrnka vmíchejte do čerstvé dávky mléka a nechte znovu zkvasit. Takto můžete zhruba každých 24 hodin připravit čerstvou dávku kefíru.
  7. Chcete-li si od výroby kefíru odpočinout, vložte zrna do čerstvého mléka, pevně je přikryjte a uložte do chladničky.
  8. Připravený mléčný kefír můžete použít nebo vypít ihned, případně jej můžete pevně přikrýt a skladovat v chladničce až týden.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang