Jak si vyrobit domácí sýr Ricotta – recept

Slané receptyStudená kuchyněSýry
domaci-syr-ricotta-1645923

Mléko, citronová šťáva a asi půl hodiny času – to je vše, co potřebujete k přípravě dávky čerstvé krémové domácí ricotty. Nebudete věřit, jak je to snadné a blbuvzdorné. Jakmile si jednou vyrobíte vlastní ricottu, těžko se vrátíte k té z vaničky.

Mléko přivedete téměř k varu, přidáte citronovou šťávu nebo ocet a pak ho necháte odstát, zatímco budete pracovat na zbytku večeře. Dalších asi 10 minut trvá scezení tvarohu a pak je ricotta připravena na lasagne, pizzu nebo cokoli jiného.

Na tento recept se nejlépe hodí plnotučné mléko. Vyhněte se odstředěnému nebo odtučněnému mléku, protože v něm nezůstává dostatek mléčného tuku, aby se oddělil na tvaroh a syrovátku.

Vyhněte se také používání pasterovaného mléka za ultravysoké teploty (UHT), protože tento proces mění strukturu bílkovin v mléce a brání jejich oddělení.

Bohužel mnoho ekologických mlék je pasterizováno UHT, takže pokud je vaším cílem bio ricotta, rozhodně před nákupem zkontrolujte obal.

Ingredience na domácí sýr Ricotta

  • 3,8 litru plnotučného mléka, ne pasterizovaného UHT
  • 1/3 šálku citronové šťávy,
  • 1/3 šálku destilovaného bílého octa nebo 1/2 lžičky kyseliny citronové (k dostání u dodavatelů sýrů)
  • 1 lžička soli

Postup na domácí sýr Ricotta

  1. Nalijte mléko do čtylitrového hrnce a postavte ho na střední teplotu.
  2. Nechte ho postupně zahřát na 95 °C a teplotu sledujte pomocí teploměru.
  3. Mléko začne pěnit a vařit se.
  4. Pokud se začne vařit, stáhněte ho z ohně.
  5. Přidejte citronovou šťávu a sůl.
  6. Odstavte mléko z ohně.
  7. Přilijte citronovou šťávu nebo ocet (nebo kyselinu citronovou) a sůl.
  8. Jemně promíchejte.
  9. Mléko nechte 10 minut odstát.
  10. Po této době by se mléko mělo rozdělit na hrudky mléčně bílé sýřeniny a řídké, vodnaté, žlutě zbarvené syrovátky.
  11. Pokud stále vidíte mnoho neodděleného mléka, přidejte další lžíci citronové šťávy nebo octa a počkejte ještě několik minut.
  12. Vložte sítko nad mísu a vyložte ho sýrařským plátnem.
  13. Vyndejte velký tvaroh z hrnce a přendejte ho do sítka.
  14. Přes cedník přelijte zbývající sýřeninu a syrovátku.
  15. Tvaroh nechte 10 až 60 minut odkapávat.
  16. Pokud je ricotta příliš suchá, můžete do ní před použitím nebo uskladněním vmíchat zpět část syrovátky.
  17. Ricottu použijte nebo uskladněte: čerstvou ricottu můžete použít ihned nebo ji můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné misce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang