Jak si vyrobit ovesnou mouku – recept

Dietní bezlepkovéDomácí pekárnaPečivoSladké pečivo
jak-si-vyrobit-ovesnou-mouku-2170616

Ovesná mouka je výživná celozrnná mouka, kterou lze snadno vyrobit z – hádáte správně – ovsa. Ovesná mouka má jemně oříškovou chuť a křehkou drobenku. Navíc je ovesná mouka bezlepková, pokud ji připravíte z certifikovaného bezlepkového ovsa.

Čím nahradit ovesnou mouku?

Při pečení nadýchaného pečiva budete mít největší štěstí, když ovesnou mouku nahradíte celozrnnou nebo pšeničnou, pokud:

  1. Recept obsahuje vejce, která pomáhají spojit ingredience dohromady. Lepek je bílkovina, která dodává pečivu strukturu. Vejce také poskytují určitou strukturu a pomáhají nahradit nepřítomnost lepku.
  2. Obyčejnou mouku nahradíte stejným množstvím ovesné mouky podle hmotnosti, nikoli podle objemu. V tomto případě se vám bude hodit kuchyňská váha. Ovesná mouka je výrazně lehčí než celozrnná a pšeničná.

Nemáte váhu? Můžete měřit podle objemu (pomocí odměrky), pokud zvýšíte množství mouky o 42 procent. Jinými slovy, vynásobte původní množství mouky číslem 1,42.

Ještě jedna rada: Při přípravě palačinek a vaflí nechte těsto před použitím 10 minut odpočinout. Ovesná mouka tak získá čas na hydrataci, díky čemuž je těsto hustší a rovnoměrněji promíchané – a výsledek je lepší.

Je ovesná mouka skutečně bezlepková?

Pokud si vyrobíte ovesnou mouku z certifikovaného bezlepkového ovsa, pak ano – ovesná mouka je bezlepková.

Je důležité, aby váš oves byl certifikovaný jako bezlepkový, protože oves může být křížově kontaminovaná obilím rostoucím na okolních polích nebo kontaminovaná v továrnách, které ji zpracovávají a balí.

Ingredience

  • ovesné vločky

Postup

  1. Mixér nebo kuchyňský robot naplňte ovesnými vločkami do poloviny.
  2. Mixujte, dokud se ovesné vločky nezmění v jemnou mouku, asi 20 sekund až 1 minutu.
  3. Mouka je hotová, když je na pocit jako prášek s velmi jemnou strukturou.
  4. Pokud vidíte nějaké větší kousky ovsa, mixujte déle.
  5. Přebytečnou mouku skladujte v označené vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 měsíců.
  6. Protože celozrnné mouky obsahují zdraví prospěšné přírodní oleje, nevydrží tak dlouho jako mouky rafinované.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang