Recept na jednoduchý domácí chléb

Chléb z pekárnyDomácí pekárnaPečivoSlané pečivo
pexels-pixabay-263168

Pečení domácího chleba nemusí být složité – tento jednoduchý recept na bochník se snadno dodržuje, používá jen několik málo ingrediencí a lze jej přizpůsobit různým moukám. Skvěle se hodí k snídani s domácí lučinou z jogurtu.

Ingredience

  • 500 g chlebové mouky
  • 7 g rychle působícího sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 300 ml ručně ohřáté vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Mouku vyklopte do mísy a vmíchejte do ní droždí se solí. Vmíchejte vodu, olej a med. Nyní spojte dohromady a vypracujte vláčné těsto – můžete použít ruce, avšak dobře poslouží i dřevěná lžíce.
  2. Vyklopte ho na lehce pomoučněnou plochu a hněťte 10 minut. Vyplatí se tomu věnovat čas, protože se to později vyplatí a chléb bude krásně vzdušný.
  3. Nepřidávejte stále mouku, mokré těsto je lepší než suché, které se upeče do tuhé konzistence, takže pokud nemáte rádi, když se vám těsto lepí na ruce, lehce je namažte olejem. Pokud přidáváte dochucovadla, jemně je nyní vmíchejte.
  4. Těsto přendejte do olejem vymazané formy na 1 kg chleba a přikryjte ji naolejovanou potravinářskou fólií. Dejte na teplé místo, dokud chléb nenaplní formu, což by mělo trvat 1-2 hodiny.
  5. Chléb odkryjte a pečte při teplotě 200 °C/180 °C s ventilátorem 30-35 minut, dokud nezezlátne.
  6. Vyklopte chléb z formy a poklepejte na dno bochníku. Po upečení by měl být chléb dutý. Pokud není upečený, vraťte bochník z formy zpět do trouby a po 10 minutách znovu vyzkoušejte.
  7. Nechte vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang