Jak uvařit rýži – recept

Rýže
jak-uvarit-ryzi-3555371

Zde je návod, jak dokonale uvařit rýži na sporáku! Zapamatujte si tento poměr rýže a vody, aby byla pokaždé nadýchaná.

Tady je dovednost, kterou by měl znát každý kuchař: jak uvařit rýži na sporáku! Jistě, vypadá to jako jednoduchý úkol. Ale je tu tolik proměnných: jaký je správný poměr rýže a vody? Měli byste rýži propláchnout? Vaříte ji přikrytou?

Nepotřebujete rýžovar ani instantní hrnec. Tady je to, co potřebujete vědět pro dokonale nadýchanou rýži.

Poměr rýže a vody

Zapamatujte si tento poměr a budete vědět, jak pokaždé uvařit dokonalý hrnec! Poměr rýže a vody je takový, že na 1 šálek bílé rýže použijete 1,5 šálku vody. Jednoduše vynásobte šálky rýže číslem 1,5, abyste zjistili množství vody. Pokud připravujete 2 šálky rýže, použijte 3 šálky vody.

Kolik je potřeba na 1 šálek suché rýže? 1 šálek suché rýže se rovná 3 šálkům vařené rýže. To je šest porcí po ½ šálku.

Jak uvařit rýži na sporáku

Krok 1: Rýži propláchněte

Proč rýži oplachovat? Tento postup je ve světě vaření trochu sporný. Ale díky němu je rýže nejlepší! Vhoďte ji do cedníku a na 15 až 20 sekund ji prohánějte pod studenou vodou. Propláchnutím rýže odstraníte škrob z vnější strany zrn. Tím zabráníte tomu, abyste získali lepkavý, lepkavý a gumovitý hrnec rýže.

Krok 2: Vařte ji přikrytou

Do hrnce přidejte rýži a vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte ji a přikryjte. Jak dlouho vařit rýži? Uvaření 1 šálku bílé rýže trvá 13 až 15 minut.

Vařte, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Větší množství bílé rýže může trvat o něco déle, proto zkontrolujte a vidličkou rýži stáhněte, abyste zjistili, kdy je voda absorbována.

Krok 3: Nechte ji odležet a pak ji dochuťte

Tady je důležitá část o tom, jak uvařit rýži: po uvaření ji nechte 10 minut odpočívat! Tímto krokem se rýže dokončí vaření v páře, takže zrnka budou nadýchaná, a ne lepkavá nebo nasáklá vodou. Tento krok nevynechávejte.

Jak dochutit rýži

Rýži raději dochuťte až po uvaření, abyste získali co nejlepší výsledek. Jakmile máte hrnec s holou rýží, můžete se pustit do práce. Zde je základní návod, jak rýži dochutit, a pak několik dalších nápadů na dochucení:

  • Máslo a sůl: Jednoduché a klasické! Přidejte ¼ lžičky košer soli a 1 lžíci másla.
  • Koriandr a limetka: Připravte rýži s koriandrem a limetkou přidáním ¼ šálku jemně nasekaného koriandru, 1 lžíce kokosového oleje nebo másla, 2 lžic limetkové šťávy a 1 lžičky limetkové kůry.
  • Kokos: Připravte kokosovou rýži přidáním 2 lžic nerafinovaného kokosového oleje, který dodá tropickou chuť.
  • Bylinky: Přidejte ¼ šálku nasekaných čerstvých bylinek, jako je bazalka, tymián, oregano nebo pažitka.
  • Kurkuma: Žlutou rýži připravíte tak, že do vody přidáte 1,5 lžičky mleté kurkumy.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 3 šálky

Ingredience

  • 1 šálek bílé rýže
  • 1 ½ šálku vody
  • ¼ čajové lžičky kosher soli
  • Volitelně: 1 lžíce másla nebo olivového oleje

Postup

  1. Rýži propláchněte ve studené vodě v cedníku po dobu 15 až 20 sekund a poté ji osušte.
  2. Rýži vložte do hrnce s vodou a přiveďte ji k varu.
  3. Po dosažení varu hrnec přikryjte a vařte 13 až 15 minut, dokud se voda zcela nevsákne.
  4. Odstavte z ohně.
  5. Přikryjte a nechte 10 minut odpočívat.
  6. Vmíchejte sůl a případně máslo nebo olivový olej.
  7. Ochutnejte a případně dosolte.

Kategorie:

Rýže
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang