Recept na krevetovou smaženou rýži

Hlavní jídlaKrevetyMořské plodyRýžeSlané recepty
krevetova-smazena-ryze-2

Krevetová smažená rýže je jednou z mých 30minutových večeří a moje rodina se jí nemůže nabažit. Krevety s rýží jsou nejlepším způsobem, jak využít zbytky bílé rýže.

Ingredience

  • 26-30 kusů (455 g) nevařených krevet (oloupaných a zbavených jadérek)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 lžíce lehkého olivového nebo řepkového oleje
  • 4 velká vejce, rozšlehaná
  • 1/4 šálku zelené cibule, jemně nasekané
  • 5 šálků zbytků chlazené bílé rýže (před vařením rýži propláchněte)
  • 340 g mražené mrkve a hrášku, rozmražené
  • 2 lžíce sójové omáčky nebo kokosového aminosu nebo přidat podle chuti
  • 1 a 1/2 lžičky sezamového oleje

Recept je na 6 porcí.

Postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte krevety, kukuřičný škrob, sůl a pepř.
  2. Nechte 10 minut marinovat při pokojové teplotě.
  3. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním/vysokém ohni.
  4. Když zasyčí a odpaří se kulička vody, přilijte 2 lžíce oleje na vaření, přidejte krevety na rozpálenou pánev a rozložte je do jedné vrstvy.
  5. Vařte 1 minutu z každé strany, nebo dokud nejsou propečené a neprůhledné.
  6. Vyjměte je do mísy.
  7. Na střední teplotu přidejte na stejnou pánev rozšlehaná vejce.
  8. Vejce rozbijte stěrkou a vařte, dokud již nejsou tekutá.
  9. Vyjměte je do mísy.
  10. Pánev otřete papírovou utěrkou a vraťte ji na střední/vyšší teplotu.
  11. Přidejte 1 lžíci oleje a cibuli a 30 sekund smažte zelenou cibulku, dokud nebude vonět.
  12. Vmíchejte rýži, pak ji rovnoměrně rozprostřete po pánvi a vařte 1 až 2 minuty, aniž byste ji rušili, pak zamíchejte a smažte další 1 až 2 minuty. Rýže by měla syčet.
  13. Rýži pokapejte 2 lžícemi sójové omáčky (nebo přidejte podle chuti) a dobře promíchejte.
  14. Přidejte sezamový olej a zeleninu a dobře promíchejte.
  15. Přidejte uvařené krevety a uvařená vejce zpět na pánev a dobře promíchejte.
  16. Pokračujte ve vaření, dokud není rýže horká a nesyčí, a často míchejte.
  17. V případě potřeby přidejte podle chuti více sójové omáčky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang