Krevetová smažená rýže

Rýže

Klasická krevetová smažená rýže s čerstvými krevetami, rýží, zelenou cibulkou, hráškem, mrkví a sezamovým olejem. Tipy pro přípravu té NEJLEPŠÍ smažené rýže!

Máte v lednici zbytky rýže? Skvělý způsob, jak ji využít, je připravit rýži smaženou. Z čerstvě připravené rýže bude smažená rýže kašovitá. Avšak zbytky rýže, které trochu oschly? Na smažení perfektní.

Do smažené rýže se hodí prakticky cokoli – obvykle kombinace zeleniny, rozšlehaného vejce a bílkovin, jako jsou krevety, nebo kuřecí maso, ryby či tofu.

Příprava

Čas přípravy: 15 minut
Čas vaření: 15 minut
Celkem: 30 minut
Porce: 4

Ingredience

  • 250 g malých syrových krevet, bez skořápky a bez pecek
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3 polévkové lžíce arašídového nebo řepkového oleje
  • 3 velká vejce, rozšlehaná
  • 2 zelené cibule, mleté
  • 4 šálky zbytků rýže
  • 3/4 hrnku mraženého hrášku a mrkve, rozmražených
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička tmavého opečeného sezamového oleje

Postup

V míse posypte krevety solí, pepřem a kukuřičným škrobem a promíchejte. Odstavte na deset minut při pokojové teplotě.

Rozpalte velkou pánev nebo wok na vysokou teplotu. Když je pánev velmi horká (kapka vody při dopadu na pánev okamžitě zasyčí), přilijte jednu lžíci oleje, aby se pánev pokryla.

Vložte krevety na rozpálenou pánev a rychle je rozprostřete do jedné vrstvy. Nechte je 30 sekund smažit na pánvi, aniž byste je promíchali. Krevety otočte a nechte je smažit z druhé strany dalších 30 sekund nebo dokud nejsou z větší části propečené. (Nevařte je úplně!) Děrovanou lžící vyndejte krevety z pánve do mísy.

Vraťte pánev na hořák a snižte teplotu na střední. Pokud to pánev potřebuje, přidejte ještě trochu oleje. Přidejte rozšlehaná vejce a rychle je zamíchejte, aby se během vaření zamíchala. Když vejce nejsou úplně uvařená, ale jsou ještě trochu řídká, přendejte je z pánve do mísy s připravenými krevetami.

Pánev nebo wok vyčistěte papírovými utěrkami a vraťte na hořák. Rozpalte pánev na nejvyšší stupeň, a když je rozpálená, přilijte zbývající lžíci nebo dvě oleje. Když se olej začne třpytit (téměř kouřit), přidejte zelenou cibulku a 15 sekund ji restujte.

Poté do pánve přidejte zbytek uvařené rýže a promíchejte ji se zelenou cibulkou, aby se dobře promíchala. Rozprostřete rýžovo-cibulovou směs po povrchu pánve a nechte ji bez míchání smažit. Měli byste slyšet, jak rýže syčí. Smažte asi 1 až 2 minuty.

Pomocí špachtle rýži otočte a znovu ji rozprostřete po pánvi. Nechte ji ještě minutu smažit. Rýži pokapejte sójovou omáčkou a promíchejte. Přidejte mrkev, hrášek, krevety, vejce a sezamový olej a dobře promíchejte. Vše zahřívejte, dokud pánev nebude syčet. Podle chuti přidejte další sójovou omáčku.

NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI

  • 419 kalorií
  • 16 g tuku
  • 49 g sacharidů
  • 18 g bílkovin

Kategorie:

Rýže

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang