Jednoduchý recept na španělskou paellu

Hlavní jídlaMořské plodyRýže

Připravte si tuto snadnou verzi tradičního španělského pokrmu z mořských plodů. Pokud chcete, můžete přidat další ingredience jako chorizo či hrášek.

Paella je tradiční španělský pokrm, který se skládá z rýže ochucené šafránem a smíchané se zeleninou, masem nebo mořskými plody. Je to jeden z nejznámějších mezinárodních pokrmů, a to z dobrého důvodu, je totiž vynikající.

Recept na paellu s mořskými plody

Připravte si tento klasický španělský pokrm, který vás vrátí na letní dovolenou.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 4
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience na paellu s mořskými plody

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 lžička pálivé uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 300 g rýže na paellu nebo rizoto
  • 3 lžíce suchého bílého vína (volitelné)
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat s česnekem
  • 900 ml kuřecího vývaru
  • 400 g mražené směsi mořských plodů
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1/2 citrónu nakrájená na klínky
  • hrst nahrubo nasekané plocholisté petrželky

Postup na paellu s mořskými plody

  1. Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibuli a necháme ji 5 minut měknout.
  2. Přidáme uzenou papriku, tymián a rýži na paellu. Mícháme 1 minutu a poté přilijeme suché víno, pokud ho používáme. Jakmile se odpaří, vmícháme nakrájená rajčata a kuřecí vývar.
  3. Dochutíme a vaříme za občasného míchání odkryté asi 15 minut, dokud není rýže téměř měkká a stále obklopená trochou tekutiny.
  4. Vmícháme směs mořských plodů a přikryjeme pokličkou. Vaříme 5 minut nebo dokud se mořské plody nerozvaří a rýže nezměkne.
  5. Vymačkáme citrónovou šťávu, posypeme petrželkou a podáváme s plátky citrónu.
Mořské plody jsou jednou z nejčastějších surovin v paelle.

Španělské národní jídlo – španělská paella – recept z kuřecího masa a rýže

Původ paelly se předpokládá ve španělské Valencii, kde se původně jednalo o pokrm pro chudé. Tradičně se vařilo na otevřeném ohni a ingredience byly obvykle ty, které byly nejsnáze dostupné – obvykle to, co se dalo ulovit nebo vylovit. Od té doby, co se tento pokrm stal tak populárním, se však dnes běžně vaří v uzavřených prostorách, a to v nejrůznějších obměnách.

Většina tradičních receptů na paellu používá krátkozrnnou rýži se zeleninou, jako jsou rajčata, cibule, česnek, papriky a artyčoky. Mezi běžné bílkoviny patří klobása chorizo, kuřecí maso a mořské plody, jako jsou krevety, mušle a chobotnice. Mezi běžná koření v paellách patří šafrán, paprika a oregano.

Paella se často podává s citronovými klínky. Jasný citrusový nádech se skvěle hodí k chuti paelly a pomáhá zvýraznit ostatní chutě.

Příprava paelly není nijak zvlášť obtížná, ale může se zdát, že je trochu zastrašující kvůli přísadám nebo postupu jejich přidávání. Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít na paměti, je použití dostatečného množství tekutiny, aby se rýže řádně uvařila – může to být směs kuřecího vývaru a vody.

Typická španělská jídla

Kromě paelly samozřejmě španělská kuchyně nabízí obrovské množství lahodných pokrmů jako je například:

  • Gazpacho – studená polévka připravovaná především ze syrové rozmixované zeleniny
  • Jamón iberico – sušená šunka z černých iberských prasat
  • Croquetas – smažené krokety obvykle s bešamelovou omáčkou, šunkou nebo treskou
  • Churros con Chocolate – smažené tyčinky z těsta, které se obvykle jedí jako snídaňový dezert a podávají se s horkou čokoládou nebo kávou s mlékem
  • Pulpo a la Gallega – vařená chobotnice podávaná s brambory a paprikovo-olivovou omáčkou
  • Tortilla de patatas – slavná španělská omeleta z brambor, cibule a vajec
Španělská kuchyně je pestrá a bohatá, každý si vybere něco.

Rýže na paellu

Paella rýže je krátkozrnná rýže, která má mimořádně vysokou absorpci tekutiny. Je klíčovým faktorem při přípravě dobře připravené paelly, protože vytváří bohatou a krémovou strukturu hotového pokrmu. Je také mnohem výživnější než mnoho jiných druhů rýže, protože má vysoký obsah vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku a dalších minerálních látek.

Při přípravě paelly je důležité rýži nejprve propláchnout v cedníku, dokud voda nepoteče. Tím se odstraní případné zbytky nebo přebytečný škrob. Po propláchnutí se rýže paella přidá do hrnce s částí vývaru nebo bujónu a měla by se smažit, dokud zrnka na povrchu nezískají světle zlatavou barvu. Tento proces pomáhá zachytit chuť.

Recept na pravou španělskou paellu – paella valenciana – paella s kuřecím masem

Navzdory všeobecnému přesvědčení tradiční valencijská verze paelly neobsahuje mořské plody. Zatímco nejznámější verze tohoto pokrmu obsahují krevety a mušle, tradiční valencijská paella se připravuje z kuřecího a králičího masa (a často také ze šneků) a je okořeněna sladkou paprikou a několika nitkami zlatavého šafránu.

Ingredience na paellu s kuřecím masem

  • 80 ml panenského nebo extra panenského olivového oleje
  • 1,2 kg celého kuřete nakrájeného asi na 15 kusů
  • 450 g vepřových žeber nakrájených na malé kousky
  • 4 stroužky česneku mletého
  • 2 čerstvá nakrájená rajčata
  • 290 g plochých zelených fazolek nakrájených na 2 cm kousky
  • 150 g máslových fazolí, čerstvých nebo konzervovaných
  • 2 lžičky sladké španělské papriky, nejlépe neuzené
  • 1 špetka šafránu, asi 10 nití
  • 400 g španělské krátkozrnné kulaté rýže, například Senia, Bomba nebo Calasparra
  • 22 g soli
  • 2 litry vody
  • 900 g celého králíka (volitelně) nakrájeného na malé kousky (v případě použití vynechte vepřová žebra)

Postup na paellu s kuřecím masem

  1. Rozehřejte pánev na paellu nebo velkou mělkou pánev na středním plameni a přidejte olivový olej.
  2. Přidejte kuřecí maso a vepřová žebra nebo králíka (pokud je používáte) a smažte je dozlatova asi 20 minut. Každých 5 minut maso obraťte. Zhnědlé, zkaramelizované kousky, které se přichytí na pánev, dodají paelle spoustu chuti.
  3. Odsuňte maso od středu pánve, přidejte zelené fazolky a vařte asi 3 minuty.
  4. Přesuňte fazolky na okraj a přidejte česnek. Smažte asi 30 sekund a dávejte pozor, aby se nepřipálil.
  5. Přidejte máslové fazolky a smažte je asi minutu. Opatrně míchejte, abyste fazolky nerozbili.
  6. Přidejte papriku a smažte asi 30 sekund, poté přidejte rajčata a šafrán. Jemně promíchejte a dávejte pozor, abyste fazole nerozbili.
  7. Přidejte asi 1 litr vody a pomocí párátka zkontrolujte hladinu vody. Párátko si uschovejte na později a poté přidejte zbytek vody. Přibližně 10 minut přiveďte k prudkému varu a poté na dalších 15-20 minut snižte teplotu.
  8. Zkontrolujte hladinu vody. V hrnci by mělo být 5 šálků tekutiny, což je množství, které potřebujete na přípravu rýže pro 4 osoby. Zkontrolujte to pomocí párátka; čára vody by měla odpovídat stejné značce jako předtím. Pokud je vyšší, pokračujte ve vaření; pokud je nižší, přidejte ještě trochu vody.
  9. Přidejte rýži do pánve a minimálně míchejte, dokud nebude rýže ponořená v tekutině a rovnoměrně rozprostřená. Vařte 10 minut, poté snižte teplotu a mírně vařte, dokud vývar nevyprchá, asi 8-10 minut (v závislosti na odrůdě rýže).
  10. Na konci doby vaření byste měli slyšet slabé tikání nebo praskání vycházející ze spodní vrstvy rýže. (To znamená, že rýže na dně karamelizuje). Zvyšte teplotu asi na 30 sekund, abyste podpořili karamelizaci, a pokud začnete cítit spáleninu, okamžitě přestaňte.
  11. Odstavte paellu z ohně. Přikryjte ji utěrkou nebo novinami a nechte ji 5 minut odpočívat, poté ji ihned podávejte.
Valencijská paella neobsahuje mořské plody, ale kuřecí nebo králičí maso.

Paella s krevetami – recept

Tato jednoduchá paella s krevetami a chorizem se snadno připravuje, má klasické španělské chutě a je působivou pochoutkou pro publikum.

Ingredience na paellu s krevetami

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 hrnku rýže bomba nebo Arborio
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku mletého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička šafránu/2 špetky
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 1 lžička soli
  • 200 g španělského choriza
  • 450 g syrových krevet
  • čerstvá nasekaná petrželka

Postup na paellu s krevetami

  1. Rozehřejte velkou pánev na paellu (nebo velkou pánev na smažení) na střední teplotu. Přidejte olivový olej. Jakmile se olej rozpálí, přidejte cibuli a smažte ji 5 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Přidejte česnek a restujte 30 sekund.
  2. Přidejte rajčatový protlak a pokračujte ve vaření, dokud se zcela nevmísí a cibule nezíská rezavou barvu, 2 až 3 minuty.
  3. Přidejte sůl, papriku, chilli vločky, kurkumu a šafrán a promíchejte.
  4. Přidejte rýži a smažte, dokud se rýže zcela neobalí olejem a kořením.
  5. Vmíchejte vývar. Přiveďte k varu.
  6. Snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut.
  7. Přidejte nakrájené chorizo a vařte dalších asi 5 minut.
  8. Navrch naaranžujte krevety. Možná bude potřeba krevety do rýže zatlačit lžící, aby byly téměř zakryté zbývající tekutinou. Vařte dalších 5-10 minut nebo dokud se tekutina neodpaří.
  9. Posypte petrželkou a podávejte.
Do paelly se často dává i hrášek a fazolky, které se postarají o skvělé barvy.

Paella

Říká se, že paella vznikla už ve středověku na dvoře maurských vládců. Tehdy si prý sloužící sbírali zbytky z královských hostin do velké mísy, ve které si takto zachráněné jídlo lidé odnášeli domů. Příznivci této teorie tvrdí, že slovo paella pochází z arabského slovíčka baqiyah, které v překladu znamená zbytky.

Těžko říct, zda má tento příběh něco společného s moderní paellou. S jistotou lze ale kořeny dnešní paelly vystopovat do první poloviny devatenáctého století. Tehdy si zemědělci v oblasti Albufera nedaleko města Valencie připravovali jednoduchý oběd ve velké pánvi nad ohněm. Do jídla přidávali suroviny, které našli v přírodě, jako jsou hlemýždi a zelenina. Při speciálních příležitostech v pánvi skončil také králík nebo kuře.

Už v roce 1840 místní noviny přinesly zprávu o tomto regionálním pokrmu. Bylo to také poprvé, kdy bylo slovo paella oficiálně použito pro označení pokrmu, a ne jen pánve, ve které se jídlo připravuje. Paella totiž v katalánštině, kterou se v oblasti Valencie mluví, označuje především jakoukoliv pánev.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang