Chilli Con Carne – recept

Hovězí masoLuštěninyMasoRýže
chilli-con-carne-9907605

Nejlepší domácí recept na chilli, který najdete! Kousky hovězího masa opečte na slaninovém tuku, přidejte fazole, cibuli, česnek, rajčata, jalapeños, chilli a mleté chipotles. Na závěr přidejte nastrouhaný čedar a limetku.

Co je Chili Con Carne?

Chili con carne znamená chilli s masem. Je možné, že vzniklo v San Antoniu v Texasu v polovině 19. století, i když někteří jeho původ odvozují až z Kanárských ostrovů v roce 1700.

Přistěhovalci z Kanárských ostrovů se v San Antoniu usadili v 19. století a možná ho přivezli s sebou.

Původně to bylo jen maso, omáčka a chilli papričky. Nakonec do něj kuchaři přidali fazole a rajčata, i když někteří lidé jsou puristé a tvrdí, že fazole do pravého chilli con carne nepatří.

Hovězího maso na chilli

Na chilli můžete použít mnoho různých kusů hovězího masa, které lze nakrájet na kostičky:

  • roštěnky
  • bůček
  • dušené maso z řeznictví
  • hovězí kotleta

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodiny 15 minut
  • Celkem: 2 hodiny 25 minut
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí

Ingredience

  • 2 lžíce chilli
  • 1 lžička chilli papriček chipotle
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 3 až 4 lžíce vody
  • 4 proužky slaniny
  • 1,3 kg pečeně z roštěnce, nakrájené na kostky
  • sůl
  • 1 středně velká bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mletého
  • 2 chilli papričky jalapeño, zbavené semínek
  • 1 plechovka celých rajčat
  • 2 a 1/2 šálku vody
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 plechovka fazolí, sceděná
  • 1 lžička kukuřičného škrobu rozpuštěná v několika lžících vody
  • nastrouhaný čedar
  • červená cibule

Postup

  1. V malé misce smíchejte mleté chilli, chipotle chilli, mletý kmín, oregano, tymián a mletá koriandrová semínka.
  2. Vmíchejte vodu tak, aby chilli vytvořilo lehkou pastu.
  3. Odstavte.
  4. Slaninu opečte na velké pánvi na středním plameni do křupava.
  5. Vyjměte slaninu z pánve a odložte na papírovou utěrku.
  6. Slaninový tuk z pánve vylijte do samostatné nádoby a uschovejte.
  7. Když slanina vychladne, rozdrobte ji na menší kousky a dejte stranou.
  8. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte zpět 1 lžíci slaninového tuku.
  9. Pracujte po dávkách, abyste hovězí maso nepřeplnili (přeplnění způsobí, že se maso uvaří v páře, místo aby zhnědlo).
  10. Hovězí kostky opečte ze všech stran, přičemž je lehce osolte.
  11. Hovězí maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
  12. Do pánve přidejte další lžíci slaninového tuku.
  13. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji do měkka asi 5 minut.
  14. Přidejte česnek a jalapeño a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  15. Přidejte chilli pastu a vařte další 2 až 3 minuty.
  16. Do velkého hrnce vložte směs cibule a chilli, hovězí maso, slaninu, rajčata (celá rajčata rozbijte prsty, když je vkládáte do hrnce), vodu, limetkovou šťávu a cukr.
  17. Chilli zahřívejte na středně silném ohni, dokud se nezačne vařit.
  18. Poté snižte teplotu na nízkou.
  19. Přikryjte a vařte 1 a 1/2 hodiny.
  20. Poté odkryjte a vařte další půlhodinu.
  21. Smíchejte práškový kukuřičný škrob s trochou vody, aby se rozpustil.
  22. Přidejte do chilli.
  23. Jemně vmíchejte fazole.
  24. Podle chuti osolte.
  25. V závislosti na kyselosti rajčat a limetkové šťávy může být potřeba trochu více cukru, aby se dušené maso vyvážilo.
  26. V této fázi můžete také přidat trochu více chilli prášku.
  27. Posypte strouhaným čedarem a nakrájenou červenou cibulí.
  28. Podávejte s kukuřičným chlebem, tortillovými chipsy nebo rýží.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang