krevetove-etouffee-2

Krevetové etouffée je pikantní a lahodná neworleanská klasika. V tomto je vidět, že je možné dosáhnout dobrých výsledků i při použití zmrzlých krevet, což je bohužel někdy jediná možnost. Pokrm můžete vyzkoušet i z kousků vepřového nebo kuřecího masa.

Ingredience

Směs koření:

  • ¾ lžičky papriky
  • ¼ lžičky mletého tymiánu
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Étouffée:

  • 900 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru nebo podle potřeby
  • 3 lžíce másla
  • ⅓ šálku cibule nakrájené na kostičky
  • ⅓ šálku zelené papriky nakrájené na kostičky
  • ⅓ šálku celeru nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce hladké mouky nebo podle potřeby
  • ½ šálku rajčat nakrájených na kostičky
  • ½ lžičky worcestrové omáčky
  • 1 kapka pálivé omáčky nebo více podle chuti
  • Sůl podle chuti
  • ¼ šálku nakrájené zelené cibulky
  • kajenský pepř na ozdobu
  • 2 šálky vařené rýže nebo podle chuti

Postup

  1. V malé misce prošlehejte papriku, tymián, oregano, kajenský pepř, česnekový prášek, cibulový prášek, bílý pepř a černý pepř.
  2. Krevety nechte alespoň 15 minut okapat v cedníku. Přendejte do mísy vyložené papírovými utěrkami a krevety asi 3 minuty osušte. Papírové utěrky z mísy odstraňte.
  3. Krevety osolte a posypte 1 lžičkou směsi koření a promíchejte, aby se obalily.
  4. Rozehřejte olej ve velké těžké pánvi na vysokém plameni, dokud se z oleje nezačne kouřit. Krevety smažte v horkém oleji bez míchání 1 minutu; promíchejte a smažte další 1 minutu.
  5. Krevety přendejte do velké mísy. Nechte stát, dokud se v míse neshromáždí šťáva. Šťávu z krevet přeceďte do kuřecího vývaru, aby bylo celkem na 2 šálky, a v případě potřeby přidejte další kuřecí vývar. Odstavte.
  6. Na stejné pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, až začne na okrajích hnědnout. Na rozpáleném másle osmahněte cibuli, papriku a celer do změknutí, asi 5 minut. Vmíchejte zbývající směs koření.
  7. Do zeleninové směsi přisypte mouku a smažte, dokud se nespojí, 3 až 4 minuty. Vmíchejte rajčata; vařte, dokud rajčatová šťáva nezačne na dně pánve hnědnout, asi 3 minuty. Přilijte směs kuřecího vývaru a míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
  8. Přiveďte k varu a vařte, dokud mírně nezhoustne a nezredukuje se na konzistenci omáčky, 3 až 5 minut. Vmíchejte worcesterskou a pálivou omáčku. Podle chuti osolte.
  9. Vmíchejte krevety do omáčky étouffée; nechte vařit, dokud nejsou krevety zcela uvařené a nejsou průsvitné, asi 1 minutu.
  10. Ozdobte zelenou cibulkou a posypte kajenským pepřem. Nalijte na rýži ve velkých mělkých miskách.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang