Nasi Goreng je oblíbená indonéská smažená rýže s trochou masa a cibulí, která se tradičně podává se smaženým vejcem.

Nasi Goreng – recept:

Ingredience

Na kuřecí maso

  • 1 lžíce oleje
  • 150 g kuřecích prsou, nakrájených na tenké plátky
  • 1 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)

Na rýži

  • 1 a 1/2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička červené chilli papričky, jemně nasekané
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 hrnky vařené bílé rýže, den staré, vychladlé
  • 2 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)
  • 2 lžičky krevetové pasty, nepovinné

Přílohy

  • 4 vejce, smažená podle chuti
  • 1 jarní cibulka
  • Rajčata a okurky nakrájené na klínky/kousky
  • Smažená šalotka (nepovinné)
  • Klíny limetky

Postup

  1. Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte na prudkém ohni olej. Přidejte chilli a česnek, míchejte 10 sekund a přidejte cibuli, smažte 1 minutu.
  2. Přidejte kuře, vařte, dokud z větší části nezbělá, pak přidejte 1 lžíci kecap manis a vařte další 1 minutu nebo dokud není kuře z větší části propečené a trochu zkaramelizované.
  3. Přidejte rýži, 2 lžíce kecap manis a krevetovou pastu, pokud ji používáte. Za stálého míchání vařte 2 minuty, dokud se omáčka nezredukuje a zrnka rýže nezačnou karamelizovat.
  4. Podávejte ozdobené přílohami podle výběru (zelená cibulka, červené chilli, smažená šalotka, okurka, rajčata) a sázeným vejcem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang