Královský masopustní koláč – recept

DezertyKoláče a buchty
kralovsky-masopustni-kolac-9610522

Koláč se peče s malým plastovým miminkem ukrytým uvnitř. Kdo získá kousek s miminkem, musí uspořádat další večírek. Nezapomeňte si koupit nové malé plastové miminko, abyste si mohli tento dort vychutnat naplno. Posypte ho fialovým, zeleným a zlatým cukrem nebo ozdobte celými pekanovými ořechy a kandovanými třešněmi.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Čas navíc: 3 hodiny
  • Celkem: 4 hodiny 15 minut
  • Počet porcí: 16 porcí

Co je královský koláč?

Je to koláč ve tvaru prstence, který je obvykle pokrytý polevou a posypaný žlutými a fialovými jedlými třpytkami nebo posypem. Dort tradičně obsahuje porcelánové nebo plastové dítě, které má přinést štěstí tomu, kdo ho dostane do svého kousku.

Ingredience

Těsto:

  • 1 šálek mléka
  • ¼ šálku másla
  • ⅔ šálku teplé vody
  • ½ šálku bílého cukru
  • 2 balíčky sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 5 a ½ šálku mouky

Náplň:

  • 1 šálek hnědého cukru
  • ⅔ šálku nasekaných pekanových ořechů
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku rozinek
  • 1 lžíce mleté skořice
  • ½ šálku rozpuštěného másla

Poleva:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžíce vody
  • 1 plastová panenka

Postup

  1. Mléko spařte na mírném ohni.
  2. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
  3. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Ve velké míse smíchejte teplou vodu, 1 lžíci bílého cukru a droždí.
  5. Nechte stát, dokud nevznikne krém, asi 10 minut.
  6. Přidejte vychladlou mléčnou směs ke směsi droždí a zašlehejte vejce.
  7. Vmíchejte zbývající bílý cukr, sůl a muškátový oříšek.
  8. Do směsi mléka a vajec zašlehejte po jednom hrnku mouku.
  9. Jakmile se těsto spojí, vyklopte ho na lehce pomoučněný povrch a hněťte, dokud nebude hladké, asi 8 až 10 minut.
  10. Těsto vložte do lehce olejem vymazané mísy.
  11. Otočte, aby se obalilo.
  12. Přikryjte ho vlhkou utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 2 hodiny.
  13. Po vykynutí těsto propíchejte a rozdělte na polovinu.
  14. Předehřejte troubu na 190 °C.
  15. Vymažte 2 plechy na sušenky nebo je vyložte pečícím papírem.
  16. V míse smíchejte hnědý cukr, pekanové ořechy, mouku, rozinky a skořici.
  17. Nahoru nalijte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud se hmota nerozpadne.
  18. Každý kousek těsta rozválejte na obdélník 25×40 cm.
  19. Těsto rovnoměrně potřeme náplní a pevně srolujeme jako roládu, přičemž začneme na širší straně.
  20. Konce každého rohlíku spojte k sobě a vytvořte 2 oválné kroužky.
  21. Každý kroužek položte na připravený plech.
  22. Pomocí nůžek udělejte v 1/3 výšky kroužků zářezy v intervalech 2,5 cm.
  23. Nechte kynout na teplém místě, dokud se nezdvojnásobí, asi 45 minut.
  24. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle nevyjde čistá, asi 30 minut.
  25. Kontrolujte, zda je koláč propečený.
  26. V misce rozmíchejte cukr a vodu do hladka.
  27. Panenku zatlačte na dno jednoho teplého koláče.
  28. Oba teplé koláče pokapejte polevou.

TIP: Nezapomeňte každého upozornit, aby si svůj kousek dortu zkontroloval, než ho začne jíst. Chcete-li být obzvlášť opatrní, použijte plastovou hračku dítěte, která je příliš velká na to, aby se dala spolknout, nebo do dortu schovejte klín pomeranče.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang