Nejlepší recept na pečené škeble

Mořské plodyMušle a ústřice

V tomto lahodném receptu na pečené škeble smíchejte namleté škeble s máslem, cibulí, petrželkou a strouhankou, pak je lžící vložte do rozpůlených škeblí a zapečte.

Ačkoli tento recept vyžaduje čerstvé škeble, můžete jej připravit i z mletých škeblí z konzervy (použijte jednu plechovku, z níž odkapejte vše kromě 1 lžíce škeblové šťávy).

Pokud jste si koupili škeble, uchovávejte je v lednici přikryté vlhkým ručníkem. Pokud jste škeble sami vyhrabali, uchovávejte je v kbelíku přikryté studenou mořskou vodou. Prasklé nebo rozbité škeble vyhoďte.

Varianty plněných škeblí

  • Několik proužků slaniny opečte na tuku, ale ne do hněda nebo do křupava, nakrájíte a přimíchejte k nádivce.
  • Místo strouhanky použijte rozdrcené sušenky.
  • Pod škeblovou směs v každé škebli vložte kousek čedaru.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

  • 10 až 12 velkých škeblí, opláchnutých, zbavených písku
  • 3 lžíce mleté cibule
  • 1/2 šálku másla
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku, mletého
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 šálek strouhanky
  • 1 lžíce škeblové šťávy (nebo tekutiny z vaření škeblí v páře)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu

Postup

  1. Naplňte velký hrnec 1,5 až 2 cm vody.
  2. Přiveďte vodu k varu
  3. Do vroucí vody přidejte škeble.
  4. Snižte teplotu na minimum a nechte škeble vařit v páře přibližně 6 až 10 minut, dokud se neotevřou.
  5. Mušle vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout tak, aby se s nimi dalo manipulovat.
  6. Neotevřené škeble vyhoďte (pokud se neotevřely, znamená to, že byly od začátku mrtvé a neměly by se jíst).
  7. Oddělte maso od mušlí (ne od nožičky, která je k mušli připevněna) a nakrájejte je nadrobno.
  8. Oddělte mušle od sebe.
  9. Opláchněte.
  10. Vyberte 10 až 12 nejčistších a nejhezčích mušlí a dejte je stranou.
  11. Troubu předehřejte 180 °C.
  12. V pánvi na smažení rozpusťte máslo na středním plameni a přidejte mletou cibuli.
  13. Jakmile cibule změkne (2 až 3 minuty), přidejte česnek.
  14. Česnek vařte 1 minutu, pak přidejte petrželku, strouhanku, mleté škeble, citronovou šťávu a škeblovou šťávu.
  15. Mícháme, dokud není směs nádivky zcela navlhčená.
  16. Pokud je příliš suchá, přidejte ještě trochu másla nebo škeblové šťávy; pokud je příliš mokrá, přidejte ještě trochu strouhanky.
  17. Mušle položte na zapékací misku.
  18. Na každou mušli dejte trochu nádivky.
  19. Posypte strouhaným parmazánem.
  20. Pečte přibližně 20 až 25 minut, dokud parmazán na povrchu lehce nezhnědne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang