panna-cotta-2

Připravte si dokonale krémový dezert podle tohoto receptu, který je snadný a rychlý.

Ingredience

  • Sprej na vaření
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 3 lžičky želatiny v prášku
  • 1/3 šálku cukru
  • 1 a 1/2 šálku lehké nebo tučné smetany
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

  1. Lehce vymažte ramekiny, poté papírovou utěrkou setřete většinu oleje.
  2. Nalijte mléko do hrnce a rovnoměrně posypte práškovou želatinou. Nechte 5 minut změknout nebo dokud se povrch mléka nezvrásní a zrnka želatiny nebudou vypadat mokrá a mírně rozpuštěná.
  3. Mléko v hrnci zahřívejte na mírném ohni za častého míchání nebo šlehání. Mléko by nikdy nemělo vřít ani se vařit. Pokud uvidíte páru, sundejte hrnec ze sporáku a nechte ho vychladnout.
  4. Mléko by mělo být horké, ale ne tak horké, abyste v hrnci nemohli na několik sekund nechat prst. Želatina se při zahřívání mléka rychle rozpustí, taje při tělesné teplotě, takže tento krok by měl proběhnout rychle.
  5. Asi po 2 minutách zahřívání rozetřete trochu mléka mezi prsty, abyste se ujistili, že je hladké. Nebo do mléka ponořte lžíci a zkontrolujte, zda na hřbetě nejsou zřetelná zrnka želatiny.
  6. Vmíchejte cukr do mléka a zahřívejte, dokud se také nerozpustí. Rozpuštění želatiny i cukru by nemělo trvat déle než 5 minut. Opět platí, že nikdy nenechte směs vařit.
  7. Odstavte hrnec z ohně. Vmíchejte smetanu, vanilku a špetku soli.
  8. Směs rovnoměrně rozdělte do připravených ramekinů a dejte vychladit do lednice. Pokud podáváte rovnou z pohárů, aniž byste je vyklopili, nechte je chladit 1 až 2 hodiny. Pokud chcete panna cottu odformovat, nechte ji chladit alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
  9. Opatrně přejeďte tenkým nožem po stěnách ramekinu. Nezasouvejte nůž až do poháru, pouze uvolněte horní okraj pudinku od okraje poháru. Ponořte ramekin do teplé vody až po okraj a podržte jej tam asi 3 sekundy.
  10. Na talíři vyklopte ramekin a jemně s ním zatřeste, aby panna cotta vypadla, nebo jemně zatlačte na jednu stranu, abyste ji vyklopili. Měla by snadno vypadnout na talíř.
  11. Podávejte ihned nebo lehce přikryté uchovávejte v chladničce až 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang