koblihove-testo

Vyzkoušejte recept na domácí koblihy. Jakmile jednou ochutnáte tyto neodolatelně kypré a sladké dobroty, už nebude cesty zpět.

Ingredience

  • 500 g bílé chlebové mouky
  • 60 g zlatého moučkového cukru
  • 15 g čerstvého droždí, rozdrobeného
  • 4 vejce
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 lžičky jemné mořské soli
  • 125 g změklého másla
  • Slunečnicový olej na smažení podle potřeby
  • moučkový cukr na promíchání

Postup

  1. Do mísy mixéru se šlehací metlou dejte 150 g vody a všechny přísady na těsto kromě másla. Míchejte na střední rychlosti po dobu 8 minut nebo dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nevytvoří kouli. Vypněte mixér a nechte těsto 1 minutu odpočívat.
  2. Znovu zapněte mixér na střední rychlost a pomalu přidávejte do těsta máslo – asi po 25 gramech. Jakmile je vše zapracováno, míchejte na vysoké rychlosti po dobu 5 minut, dokud není těsto lesklé, hladké a po vytažení velmi pružné.
  3. Mísu zakryjte potravinovou fólií nebo čistou utěrkou a nechte těsto kynout, dokud se nezdvojnásobí. Těsto v míse krátce odklopte, poté znovu zakryjte a dejte do lednice vychladit přes noc.
  4. Druhý den těsto vyjměte z lednice a nakrájejte ho na 50g kousky (mělo by jich být asi 20).
  5. Z kousků těsta vyválejte hladké a pevné bochánky a položte je na vymazaný plech, přičemž mezi nimi nechte dostatek místa, protože nechcete, aby se při pečení slepily.
  6. Volně je přikryjte potravinovou fólií a nechte je opět kynout asi 4 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Naplňte fritézu do poloviny olejem. Olej zahřejte na 180 °C.
  7. Když je olej rozehřátý, opatrně vyjměte koblihy z plechu a vložte je do oleje. V závislosti na velikosti fritézy nebo pánve udělejte 2-3 koblihy na jednu dávku.
  8. Smažte 2 minuty z každé strany dozlatova.
  9. Koblihy vyjměte z fritézy a položte je na kuchyňský papír.
  10. Ještě teplé koblihy vyklopte do misky s moučkovým cukrem. Postup opakujte, dokud nejsou všechny koblihy usmažené, ale stále kontrolujte správnou teplotu oleje – pokud je příliš vysoká, koblihy se připálí a budou uprostřed syrové.
  11. Pokud je příliš nízká, olej se do koblih vsákne a budou mastné. Před plněním odložte stranou, aby vychladly.
  12. Chcete-li koblihy naplnit, udělejte malým nožem do záhybu každé koblihy otvor, kdekoli kolem bílé čáry mezi osmaženou horní a spodní částí.
  13. Po naplnění je nejlepší koblihy ihned sníst.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang