Recept na domácí opičí chléb (skořicové kousky)

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKynuté moučníkyMoučníkySladká jídla
opici-chleb-skoricove-kousky

Domácí opičí chléb se skládá z několika malých kuliček těsta obalených v másle, skořici a cukru. Je to v podstatě obří pekáč plný lepkavých skořicových rohlíčků. Tuto zábavnou snídaňovou nebo dezertní pochoutku dozdobte vanilkovou polevou a podávejte.

Ingredience

  • 360 ml plnotučného mléka zahřátého na teplotu asi 43 °C
  • 1 balení droždí
  • 50 g krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 70 g másla, rozpuštěného a mírně ochlazeného
  • 1 lžička soli
  • 625 g univerzální mouky

Směs na obalení:

  • 12 lžic másla
  • 250 g krystalového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 130 gsvětlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Vanilková poleva:

  • 120 g moučkového cukru
  • 45 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. V míse ušlehejte teplé mléko, droždí a cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odstát. Přidejte vejce, máslo, sůl a 1 hrnek mouky. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou seškrábněte stěny mísy a poté přidejte zbývající mouku.
  2. Šlehejte při střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty.
  3. Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 2 minuty nebo hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu.
  4. Lehce vymažte velkou mísu olejem nebo nepřilnavým sprejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
  5. Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Hojně vymažte bábovkovou formu máslem nebo nepřilnavým sprejem.
  7. Připravte si směs na obalení kuliček: Ve střední misce rozpusťte 115 g másla. V jiné středně velké míse smíchejte krystalový cukr a skořici. Zbytek másla, hnědý cukr a vanilku použijete později.
  8. Vytvarujte těsto: Postupně odebírejte malé kousky těsta a vyválejte z nich kuličky. Celkem budete potřebovat 40-45 kuliček, takže buďte skromní s jejich velikostí.
  9. Každou kuličku po jedné namočte do rozpuštěného másla a pak je bohatě obalte ve směsi skořice a cukru, aby se obalily. Možná budete potřebovat více skořicového cukru, záleží na tom, jak silně každou kuličku obalíte.
  10. Kuličky postupně rozmístěte do bábovkové formy. Přikryjte pánev alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat. Během této doby kuličky mírně vykynou.
  11. Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C .
  12. Rozpusťte zbývající 60 g másla a poté zašlehejte hnědý cukr a vanilkový extrakt. Rovnoměrně polijte vytvarovaný opičí chléb.
  13. Pečte 35-45 minut nebo dokud není povrch zlatavě hnědý. Pokud se povrch příliš rychle připaluje, přikryjte ho volně fólií. Nechte 5-10 minut vychladnout a poté vyklopte na velký servírovací talíř nebo dortový stojan.
  14. Připravte polevu: Vyšlehejte všechny přísady na polevu dohromady. Opičí chléb pokapejte polevou.
  15. Chléb nakrájejte na plátky nebo nechte každého, aby si sám utrhl lepkavé kousky. To je na tomto pohoštění to pravé!
  16. Opičí chléb chutná nejlépe podávaný ve stejný den. Zbytky těsně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě 1 den a v chladničce až 4 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang