Jak si doma připravit rolovanou zmrzlinu

DezertyDezerty, zákusky a pohárySladká jídla
pexels-roman-odintsov-5060452

Není pochyb o tom, že rolovaná zmrzlina se za poslední rok či dva stala jedním z oblíbených zmrzlinových trendů. Ačkoli pochází z jihovýchodní Asie, tato lahodná pochoutka hodná Instagramu si nyní našla cestu do kaváren a prodejen zákusků po celém světě.

Rolovaná zmrzlina začíná jako základ z čerstvé smetany nebo pudinkového krému. Do něj se přidávají různé příchutě a ingredience, jako je ovoce, bonbony, čokoláda a ořechy. Jakmile se všechny ingredience spojí dohromady, směs se nalije na studený kovový povrch, kde se rozetře stěrkou. Po vytvoření zmrzlé vrstvy se směs naškrábe na zmrzlý povrch a sroluje se do tenkých trubiček. Zmrzlinové válečky se vloží do kelímku nebo kornoutku a posypou se různými polevami a přísadami.

Rolovaná zmrzlina má oproti běžné zmrzlině několik různých výhod. Její teplotu lze upravit tak, aby měla hustší a krémovější strukturu. Obvykle obsahuje méně přísad, takže má nižší obsah cukru a je méně zpracovaná! Studený kovový povrch mrazicí desky navíc zajišťuje, že zmrzlina rychle tuhne, což umožňuje rychlejší výrobu.

Mrazící deska na rolovanou zmrzlinu – stroj na rolovanou zmrzlinu

Na přípravu rolované zmrzliny je na trhu velké množství speciálních mrazících strojů, které mají nahoře mrazicí desku, na které se přímo před zraky zákazníka zmrzlina připravuje. Tyto stroje stojí tisíce korun a hodí se především pro komerční použití.

Pokud byste si tuto pochoutku chtěli vyzkoušet i doma, nezoufejte, stejně dobře vám poslouží obyčejný mrazák a plech. Vzhledem k rozměrům je ideální velký, pultový mrazák. Do malého mrazáku použijte menší pekáček. Pokud se vám jich tam vejde více, můžete si pohrát s různými příchutěmi.

Recept na rolovanou zmrzlinu

Tuto domácí rolovanou zmrzlinu ze dvou ingrediencí si můžete doplnit svými oblíbenými přísadami a vyrobit ji v jakékoliv kombinaci.

Ingredience na rolovanou zmrzlinu

Na zmrzlinový základ:

  • 2 šálky studené husté smetany
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 0,5 lžičky soli

Na jahodovou zmrzlinu:

  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 0,5 šálku jahodové zavařeniny plus nakrájené čerstvé jahody na ozdobu

Na zmrzlinu se sušenkami:

  • 1 lžička kakaového prášku
  • 8 rozdrcených sušenek Oreo a další na ozdobu

Postup

  1. Než začnete, ujistěte se, že máte v mrazničce rovnou plochu pro 2 plechy s okrajem nebo 2 kovové formy na pečení.
  2. Ve středně velké míse vyšlehejte smetanu, slazené kondenzované mléko a sůl.
  3. Rozdělte zmrzlinový základ na plechy nebo formy.
  4. Základ můžete posypat sušenkami nebo posypkou a promíchat s požadovanými ingrediencemi.
  5. Zmrzlinový základ zmrazte na 2 hodiny.
  6. Vyválejte 1 zmrzlinový plát (druhý nechte v mrazáku).
  7. Umístěte plech delší stranou blíže k sobě. Pracujte rychle shora dolů a plochou stěrkou s ostrými hranami nakrájejte zmrzlinu na 3 cm široké proužky.
  8. Stěrkou seškrabujte a stáčejte zmrzlinové proužky do ruliček. Pomocí kleští opatrně zvedněte srolovanou zmrzlinu a postavte ji do pohárku nebo malé misky.
  9. Ozdobte a podávejte.

Pečená zmrzlina

Zapečená zmrzlina patří k rychlým dezertům, s nimiž máte eso v rukávu, kdykoli se děje u stolu něco mimořádného.

Zapečená zmrzlina pod čepicí z nadýchaného sněhu může být přesně ta, kterou mají děti nejraději. Pokud si dáte více práce, můžete připravit domácí, která je vždycky nej. Ale jestli chcete mít dezert raz dva hotový, pracujte s kupovanou.

Připravit lze jednotlivé porce do malých zapékacích mističek, anebo zvolte misku větší – třeba na 4 porce a v konečné fázi zmrzlinu rozdělte pomocí lžíce.

Ingredience na pečenou zmrzlinu

Sušenkový korpus do misek

  • 70 g karamelových sušenek Lotus, rozdrcených
  • 40 g másla, povoleného
  • 30 g oříšků nebo mandlí, jemně mletých

Zmrzlina

  • domácí nebo oblíbená kupovaná

Sníh

  • 3 bílky z vajec M
  • 150 g krupicového cukru

Postup

  1. Nejprve vytvořte korpusy do misek. Sušenky rozmixujte, nasypejte do misky, přidejte měkké máslo a oříšky a prsty vypracujte drobenku, která se po chvíli spojí do soudržné hmoty. Rozdělte ji do misek a natlačte na dno a stěny asi 1 cm pod okraj.
  2. Mezitím dejte bílky do misky nad hrnec s horkou vodou, přidejte cukr a chvíli míchejte, až se rozpustí. Pak ručním šlehačem ušlehejte tuhý a lesklý sníh. Trvá to zhruba 5 minut. Nechte chladnout.
  3. Pevnou zmrzlinu naporcujte a misky naplňte dokulata pomocí porcovačky. Troubu zapněte na 200 °C – buď gril nebo jen horní ohřev.
  4. Vlažný sníh dejte do zdobicího sáčku s ostře řezanou trubicí a nastříkejte ho na zmrzlinu. Snažte se, aby pod něj nemohl nikde proniknout vzduch. Ihned misky vložte do horní třetiny trouby a 3 minuty zapékejte, až sníh zezlátne. 
  5. Zmrzlinu podávejte hned, neboť uvnitř zůstane studená a nejlepší je v kombinaci s teplou pusinkou.

Recept na vanilkovou zmrzlinu

Naučte se vyrábět zmrzlinu od nuly. Recept Angely Nilsenové na domácí vanilkovou zmrzlinu ze zmrzlinovače vám poskytne krásně hladký a krémový výsledek.

Ingredience na vanilkovou zmrzlinu

  • 284 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 115 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 velké žloutky z volného chovu
  • spoustu kostek ledu

Postup

  1. Den před přípravou zmrzliny vložte nádobu zmrzlinovače do mrazáku. Druhý den nalijte smetanu a mléko do těžkého hrnce a poté do něj nasypte polovinu cukru. Vanilkový lusk podélně rozřízněte malým ostrým nožem a do smetanové směsi vydlabejte co nejvíce drobných černých semínek. Lusk rozřízněte na tři části a vhoďte je do pánve.
  2. Smetanu a mléko zahřívejte na mírném ohni za občasného míchání, dokud se téměř neuvaří – na okraji uvidíte několik bublinek. Sundejte z ohně a odstavte na 30 minut, aby se vanilka mohla rozvonět.
  3. Vložte žloutky do mísy se zbytkem cukru a šlehejte elektrickým ručním šlehačem asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, nezesvětlá a při zvednutí šlehače nepadá v hustých stužkách. Pomocí odměrky naberte asi 125 ml smetanové směsi a zašlehejte ji do žloutků, aby povolily. Smetanu znovu zahřejte, dokud nepřijde k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs.
  4. Vraťte pánev na mírný oheň a za stálého míchání dřevěnou lžící vařte 8-10 minut, dokud krém nezhoustne natolik, aby se dal obalit hřbetem lžíce. Dávejte pozor, aby se nevařil – jakmile uvidíte bublinky, které se chystají vyrazit na povrch, měl by být dostatečně hustý, proto pánev stáhněte z ohně, aby se směs nesrazila.
  5. Krém přelijte do žáruvzdorné misky a pak ho dejte do větší mísy naplněné z jedné třetiny ledovou vodou vychladnout (trvá to asi 20 minut). Občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Misku s krémem dejte na 3-4 hodiny, nejlépe přes noc, do lednice, aby byl opravdu studený.
  6. Spusťte zmrzlinovač, vyndejte kousky vanilkových lusků a pak pomalu přilévejte studený krém. Nechte ji 10-30 minut (v závislosti na vašem stroji). Když se zastaví, je pravděpodobně příliš měkká na konzumaci, takže ji lžící přendejte do plastové nádoby, přikryjte potravinovou fólií, pak víčkem a zmrazte minimálně na 3 h. Asi 15 minut před podáváním vyjměte z mrazáku.
  7. Ruční příprava: V kroku 1 zahřejte mléko, vanilku a polovinu cukru bez smetany (krém bude o něco hustší). Na začátku kroku 6 vyšlehejte smetanu tak, aby byla lehká a řídká, ne příliš tuhá, a vmíchejte ji do studeného krému. Zamrazte na 3-4 hodiny, jednou za hodinu promíchejte, dokud krém téměř nezmrzne, a poté zmrazte výše uvedeným způsobem.

Recepty z kondenzovaného mléka – zmrzlina ze Salka

Už máte dost ztužených tuků a chemikálií v kupovaných zmrzlinách a nanucích? Zkuste si připravit lahodnou domácí zmrzlinu bez vajec či stroje na zmrzlinu a prodlužte si léto.

Ingredience na zmrzlinu ze Salka

  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka (např. 1 plechovka Salka)
  • 2 hrnky smetany ke šlehání

Postup

  1. Otevřete plechovku kondenzovaného mléka a nalijte jej do mísy.
  2. Ušlehejte 2 hrnky smetany.
  3. Jemně vmíchejte šlehačku do kondenzovaného mléka. Pokud chcete, můžete přidat kapku vanilkového extraktu (např. domácího).
  4. Směs dejte do uzavíratelné nádoby, která může být v mrazáku. Nádobu zavřete a dejte do mrazáku.
  5. Nechte ztuhnout, alespoň 12 hodin.

Recept na vanilkovou zmrzlinu s jahodami

Sezóna jahod láká k jejich využití v lahodném dezertu, kterým tato vanilková zmrzlina s jahodovým mramorováním bezesporu je.

Ingredience na vanilkovou zmrzlinu s jahodami

  • 397 g kondenzovaného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 300 g jahod
  • 1 PL krupicového cukru
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 PL lžíce vodky

Postup

  1. V kondenzovaném mléku rozmíchejte vanilkový extrakt. Smetanu ušlehejte a pak ji vmíchejte jemnými pohyby do mléka.
  2. Jahody rozmixujte s cukrem, dochuťte citronem a vmíchejte vodku. (Tu můžete vynechat, v jahodách však funguje jako pojistka proti přemrzání.)
  3. Šlehačkovou směs klaďte do vhodné nádoby (nejlepší je kovová) a prokládejte lžícemi jahodové omáčky.
  4. Na závěr opatrně promíchejte špejlí, aby vzniklo rovnoměrné mramorování. Dejte mrazit, nejlépe přes noc.
  5. Zmrzlina je hned po vyndání z mrazáku měkká, taje ale rychleji než tradiční zmrzliny.

Historie zmrzliny sahá až do starověké Číny, kde byl objeven způsob výroby mraženého dezertu. Od té doby se zmrzlina vyvíjela a dnes si ji můžeme vychutnat v mnoha různých variantách – od zmrzliny gelato až po zmrzlinu měkkou, a dokonce i zmrzlinu veganskou, bezmléčnou a nízkotučnou.

Konzumace zmrzliny je také velmi společenskou aktivitou – rodiny si ji v létě často vychutnávají společně, zmrzlinárny jsou centry dění a děti jsou obvykle první ve frontě na svou oblíbenou pochoutku. Ke zmrzlině mají mnozí také citový vztah, protože při rozhodování o tom, jakou příchuť si dají, hraje klíčovou roli nostalgie.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang