Nejněmečtější z dortů: Dort z černého lesa. Tento Schwarzwaldský dort není příliš sladký, takže můžete skutečně ochutnat všechny prvky. Je to dort, který vypadá bohatě a dekadentně, ale ve skutečnosti vůbec není tak sytý. Tento dort připravte alespoň 4 hodiny dopředu nebo ještě lépe přes noc, aby se chutě rozvinuly.

Ingredience

Na korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku holandského kakaa
  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • 150 g másla, rozpuštěného a vychlazeného

Na višňový sirup:

  • 670 g vypeckovaných višní, scedit a nechat si šťávu
  • 1/3 hrnku višňového likéru (nepovinné – můžete nahradit větším množstvím ponechané višňové šťávy)
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 4 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu

Na krém:

  • 1 litr smetany ne šlehání
  • 2 lžičky vanilky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 100 g hořké čokolády
  • 12 třešní maraschino nebo čerstvých třešní (na ozdobení vrchní části dortu)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte 3 x 20 cm dortové formy máslem a vyložte je pečicím papírem.
  2. Kakao a hladkou mouku prosejte společně do mísy a dejte stranou.
  3. Vyšlehejte vejce a pomalu přidávejte cukr a poté vmíchejte vanilku. Šlehejte, dokud se objem neztrojnásobí a barva nezesvětlá. Tento krok nezkracujte; právě díky němu koláč nabyde.
  4. Do těsta přidejte mouku a kakao a stěrkou je opatrně vmíchejte do těsta, dokud se nespojí. Přidejte máslo a opatrně ho promíchejte, dokud se nespojí. Jakmile už není vidět žádná mouka, přestaňte míchat.
  5. Těsto nalijte do tří připravených forem. Těsto by mělo být poměrně řídké a tekoucí. Vložte do trouby a pečte 25 minut, dokud není na dotek pružné a špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
  6. Poté je vyjměte z trouby. Než koláče vyklopíte na mřížku, nechte je 10 minut vychladnout.
  7. Připravte si višňovou část. Odměřte 1/3 hrnku vyhrazené třešňové šťávy a smíchejte ji s kukuřičnou moukou na kaši a dejte stranou.
  8. Na nízkou teplotu postavte středně velký hrnec. Nasypte do něj cukr a další 1/3 hrnku vyhrazené šťávy. Přiveďte k mírnému varu, aby se cukr rozpustil.
  9. Vmíchejte kukuřičnou kaši a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 1 minutu, dokud se nevytvoří řídký sirup.
  10. Odstavte z ohně a vmíchejte likér. Odkapané třešně přelijte sirupem a před použitím nechte zcela vychladnout.
  11. Rozpusťte čokoládu v mikrovlnce a nalijte na zadní stranu pečicí formy a rozetřete ji stěrkou co nejtenčeji. Dejte na 3 až 4 minuty do chladničky, dokud střed čokolády neztuhne.
  12. Pomocí něčeho s ostrou rovnou hranou (například hřbet nože) seškrabujte čokoládu podél plechu směrem od sebe, abyste vytvořili hoblinky a dejte je zatím do chladničky.
  13. Těsně před sestavením dejte smetanu, moučkový cukr a vanilku do velké mísy. Vyšlehejte do pěkně tuhých špiček – asi 5 minut na nejvyšší výkon. Uložte do chladničky, dokud nebude potřeba.
  14. Sestavení dortu: Vložte jednu vrstvu dortu na servírovací talíř, potřete 1/4 hrnku třešňového sirupu, ve kterém jsou třešně nasáklé. Potřete 1 hrnkem šlehačky a nechte 1 cm okraj.
  15. Na krém navrstvěte polovinu třešní (v jedné vrstvě). Navrch položíme další vrstvu dortu, potřeme 1/4 hrnku sirupu, potřeme 1 hrnkem smetany, posypte zbylými třešněmi a na ně položte 3. korpus.
  16. Zbylou šlehačkou potřete vrchní a boční část dortu. Uprostřed naskládejte velké čokoládové hobliny, menšími nalámanými hoblinami pokryjte základnu po stranách dortu.
  17. Nechte dort v chladničce alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, aby se rozvinuly chutě a sirup se do dortu skutečně vsákl a poté krájejte na kousky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang