Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 40 minut
  • Počet porcí: 4
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

Na masové kuličky

  • 2 lžíce a 1 šálek čistého olivového oleje
  • 4 jemně nasekané stroužky česneku
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
  • 250 g mletého roštěnce
  • 250 g mletého telecího masa
  • 250 g mletého vepřového zadního
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 šálku sušené strouhanky z bílého chleba
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na rajčatovou omáčku

  • 1/4 šálku čistého olivového oleje
  • 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • 4-6 utřených stroužků česneku
  • 1 lžička červených chilli vloček
  • 1/4 šálku rajčatového protlaku
  • 4 plechovky švestkových rajčat a jejich šťávy rozmačkané metličkou
  • 2 celé malé papriky s několika zářezy nožem
  • 16 snítek čerstvé petrželky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 500 g špaget uvařených al dente
  • 3 lžíce čerstvě nasekaných lístků bazalky
  • špetka parmazánu
  • větvičky čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

Na masové kuličky

  1. Na malé pánvi na středním plamenu rozehřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme česnek a restujeme ho asi 1,5 minut dokud nezměkne.
  2. Ve velké míse rozšleháme vejce a petrželku. Přidáme opečený česnek, maso a sýr a jemně promícháme, dokud se nespojí.
  3. Začneme přidávat strouhanku po 1 lžíci, dokud směs nebude držet pohromadě. Podle chuti osolíme a opepříme. Přikryjeme a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici.
  4. Zbylý olej rozehřejeme ve velké pánvi na prudkém ohni. Z masa vytvarujeme kuličky o velikosti 4 cm, dáme je na pánev a smažíme ze všech stran dozlatova. Opatrně je vyjmeme na plech vyložený papírovými utěrkami.

Na rajčatovou omáčku

  1. Na středně velkém ohni rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, česnek a chilli vločky a restujeme, dokud cibule nezměkne. Přidáme rajčatový protlak a vaříme 30 sekund.
  2. Vmícháme rajčata a necháme je odkryté vařit asi 10 minut. Přidáme papriky a snítky petrželky, podle chuti osolíme a opepříme, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut.
  3. Přidáme masové kuličky, snížíme teplotu na střední stupeň a pokračujeme ve vaření cca. dalších 30 minut, dokud se masové kuličky nepropečou a omáčka nezhoustne.

Sestavení pokrmu

  1. Špagety slijeme a vrátíme do pánve. Přidáme část omáčky a asi 30 sekund promícháváme. Do rajčatové omáčky vmícháme nasekanou bazalku.
  2. Na špagety nabereme část masových kuliček a omáčky. Navrch nastrouháme hodně parmazánu a ozdobíme snítkami čerstvé petrželky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang