Recept na tradiční vaječný koňak

Likéry a vínaNápoje
vajecny-konak

Domácí vaječný koňak je tradiční sváteční pochoutka. Podle našeho receptu ho tvoří jen to nejlepší, tedy smetana, cukr, vejce a koření. Vychutnejte si ho s kořením nebo bez alkoholu společně se svými dětmi.

Tradiční sváteční nápoj, starý stovky let, se vyrábí z vajec, mléka, smetany, koření, jako je muškátový oříšek a vanilka, a je obohacen o rum, whisky nebo brandy. Alkohol však můžete klidně vynechat, čímž vytvoříte nápoj vhodný i pro děti.

Ingredience

  • 6 žloutků
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 šálky mléka
  • 2 celé hřebíčky
  • špetka skořice
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce bourbonu nebo podle chuti
  • 2 lžíce rumu nebo podle chuti
  • 4 vaječné bílky, volitelně

Postup

  1. Žloutky šlehejte ve velké míse metličkou nebo šlehačem, dokud nezískají krémově světlou barvu.
  2. Pomalu přidávejte cukr a po každém přidání šlehejte, dokud není směs nadýchaná.
  3. Poté zahřejte mléko se skořicí a hřebíčkem, dokud není mléčná směs horká, ale ne vařící.
  4. Do vajec pomalu vlijete polovinu horké mléčné směsi a za stálého šlehání přidávejte všechno mléko. Pak směs nalijte zpět do hrnce.
  5. Vařte vaječný koňak na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezačne mírně houstnout.
  6. Nenechte směs vařit, jinak se srazí. Pokud se směs srazí, můžete ji zachránit tím, že ji rozmixujete.
  7. Odstavte z ohně a vmíchejte smetanu.
  8. Směs přeceďte přes sítko, abyste odstranili hřebíček a případné sražené kousky. Nechte hodinu chladit.
  9. Vmíchejte vanilkový extrakt, muškátový oříšek a alkohol. Pro vaječný koňak vhodný pro děti ho klidně vynechejte a pokračujte v chlazení.
  10. Pokud chcete přidat vaječné bílky (nepovinné), vyšlehejte je se lžičkou cukru do sněhu. Jemně vmíchejte do vaječného likéru.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang