Trhanec aneb další dokonalá snídaně a navíc pár podzimních radostí

DezertyDezerty, zákusky a poháryLívanceMagazínMoučníkySladká jídlaSnackySnídaně

Podzim už je nevyhnutelně tady, takže nebudu dál remcat a fňukat. Přináší sebou totiž nejen věci povětšinou neradostné, jako všepohlcující mlhu, neustávající déšť, takovou tu vážně nepříjemnou vůni nápadně připomínající mokrého psa naplňující všechny dopravní prostředky (která je narozdíl od vůně spadaného listí fakt nevítaná), všudypřítomné kašlání a smrkání nebo naprosto paralizující chřipku (můj přítel to překvapivě schytal dřív než já, ale i pár věcí, na které je proč se těšit. 

Příroda hraje až neuvěřitelnými barvami a pokud sdílíte mé nadšení pro sbírání kaštanů v parku, tak se doslova vyřádíte (a ano, vím, že už mi není pět)! Ze skříně můžu konečně vytáhnout svůj milovaný černý trenčkot a koženou (ok, ok, koženkovou) bundičku do pasu, do klopy kabátku připíchnout jednu ze svých oblíbených broží, na hlavu nasadit plstěný černý klobouk a na nohy obout kozačky, což je podle mého názoru asi nejstylovější obuv ve vesmíru a přilehlém okolí (haha, asi jsem tak trochu fetišista nebo tak něco). 

TIP: Na rychlé palačinky bez odměřování vyzkoušejte palačinky hrníčkový recept.

A hlavně podzim ve mě vyvolává potřebu neustále si něčím dělat radost… Zjistila jsem, že se mi díky tomu značně rozrostla sbírka kuchařek. Uvědomila jsem si, že zatímco dřív jsem pracně uškudlené peníze chodila utrácet do drogerií, dnes chodím zásadně do knihkupectví.

Díky tomu mi v poslední době přibyly úžasné knihy Snídaně u Florentýny, Koláče z miniedice Apetitu, Sladký design a Láska prochází kuchyní. Poštou konečně z Belgie dorazila i kuchařka KitchenAid. Všechny jsem je zařadila ke svým láskám – třem kuchařkám Nigelly Lawson, Deníku Dity P. a mé cukrářské bibli, knize Pastries od Pierra Hermé.

Všechny (i ty nejmenované) už skoro zaplnily jednu celou poličku v knihovně a ještě chvíli a nebude jiného řešení, než si pořídit větší byt Kuchařské knihy a časopisy totiž pomalu ale jistě pohlcují náš malý byteček… Jsou na psacím i jídelním stole, na židlích, na nočním stolku a na okraji sedačky, kde na nich líně pospává naše kočka…

Můj přítel je vážně neuvěřitelně tolerantní muž A já se mu snažím za jeho trpělivost odvděčit co největšími dobrotami. Příkladem budiž dnešní ranní trhanec. Inspiraci jsem našla v knize Snídaně u Florentýny od Jany Florentýny Zatloukalové, kterážto mi splnila můj celoživotní sen o snídaňové kuchařce (asi vám neušlo, že jsem posedlá snídaněmi, že?) a nutno říci, že se jí to povedlo naprosto dokonale. 

Celozrnný trhanec s vanilkou, skořicí, zlatými rozinkami, brusinkami, dýňovými a chia semínky

(inspirovaný Florentýniným trhancem císařským aneb kajzršmornem)

Ingredience (na 2 obří porce):

  • 240 ml mléka (kravského nebo vanilkového sojového)
  • 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g celozrnné mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 8 lžiček másla
  • 1 hrst zlatých rozinek
  • 1 hrst brusinek (já používám slazené jablečnou šťávou)
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 1 hrst chia semínek
  • 20 g moučkového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrst mandlových plátků

Postup

Nejdříve zapněte troubu a rozehřejte ji na 220 °C. Mléko, žloutky, vanilkový cukr a extrakt a sůl prošlehejte dohladka a nakonec postupně zašlehejte mouku a 1 lžičku skořice. Bílky a třtinový cukr vyšlehejte do tuhého sněhu. Na plotně zatím rozpalte pánev či kovovou kulatou formu na pečení (pánev či forma musí být určená i do trouby – tudíž nesmí mít žádné plastové, gumové či jiné citlivé povrchy).

Mléčnou směs promíchejte s bílkovým sněhem. V pánvi nechte zpěnit 4 lžičky másla a poté do ní nalijte připravené těsto. Povrch rovnoměrně posypte sušeným ovocem a semínky a dejte péct do trouby. Po 15 minutách trhanec obraťte (můžete ho i rozdělit na části, které se lépe obrací) a dopečte 5-10 minut. 

Poté placku roztrhejte na sousta, posypte polovinou moučkového cukru, zbylou skořicí, mandlovými a poklaďte kousky zbylého másla. Dejte ještě na chviličku zapéct do trouby, aby cukr a máslo hezky zkaramelizovaly a rozvoněly se. 

Trhanec podávejte posypaný zbylým cukrem, buď jen tak samotný či s ovocem nebo ovocným kompotem.

A navíc zde odkaz na další chutné recepty na snídaně.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang