Spojení kokosu a čokolády mě naprosto pohltilo a já se jich nemohla nabažit. Se zdravou stravou mě opustily, ale já byla rozhodnutá se jich jen tak nevzdat. A tak vznikl recept na úžasné Bounty tyčinky bez rafinovaného cukru, palmového oleje a laktózy.

Při výběru kokosu je potřeba klást velký důraz na to, aby byl opravdu dobrý. Možná si řeknete, že kokos je přeci jen jeden a chutná vždy stejně, opak je ale pravdou. Věřte mi, že už jsem ochutnala opravdu hodně kokosů a ty rozdíly v chutí jsou neskutečné. Můžete také vyzkoušet i paleo kokosky, kdyby vám zbyl kokos.

Bohužel přes sáček toho mnohdy moc nepoznáte. Musíte zkoušet a hledat, který bude vyhovovat zrovna vám. Já mám nejraději, když je kokos šťavnatý a sladký. Většinou tak chutnají kokosové plátky, strouhaný kokos pak vybírejte takový, který je nastrouhaný na větší kousky a nepřipomíná pouze suchou drť.

Důležitá je také barva kokosu, nekupujte rozhodně žádný, který bude nažloutlý. Takový pak chutná zatuchle a zkaženě, a to určitě jíst nechcete.

Pokud seženete dobrý sladký kokos, máte vyhráno a o skvělou svačinku máte postaráno. Schválně dejte tyčinky ochutnat lidem ve vašem okolí, nikdo nepozná, že si právě pochutnává na zdravé dobrotě připravené podle principů veganské stravy.

Ingredience na 10 kousků

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 200 g kokosových plátků
  • 50 ml kokosového oleje
  • 150 g kokosového másla
  • 50 g rýžového sirupu
  • 70 g hořké čokolády

A jak na to?

Postup přípravy

Plátky sušeného kokosu nasypeme do mixeru a přerušovaně mixujeme tak dlouho, než vznikne hrubší drť. Nepouštějte ale mixér na dlouhou dobu, kokos by se mohl umixovat na máslo.

Ke kokosové drti přilijeme rozehřátý kokosový olej, tekuté kokosové máslo a rýžový sirup.

Vše důkladně promícháme a vytvoříme lepivou hmotu. Pekáček nebo jakoukoli obdélníkovou formu vyložíme potravinovou folií a směs do ní pevně natlačíme do výšky cca 1 cm. Necháme v ledničce ztuhnou alespoň tři hodiny. Po ztuhnutí kokosový plát vyklopíme a ostrým dlouhým nožem ho naporcujeme na libovolně velké obdélníky.

Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu a kokosové tyčinky v ní důkladně namočíme. Necháme na mřížce okapat a dáme ještě na půl hodiny ztuhnout do lednice.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang