Zeleninové rizoto s chutí podzimu

Rizoto

Příprava rizota je nejen nejjednodušší, ale i nejrychlejší. Zejména pokud se potřebujete rychle najíst a nemáte dostatek volného času. Zeleninové rizoto s využitím sezónní a čerstvé zeleniny je navíc plné vitamínů.

Všechnu zeleninu, kterou nám podzim přináší, jsme v tomto receptu využili. Kombinace dýně hokaido, červené řepy, bílé cibule, čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje, celozrnné rýže a parmazánu stojí určitě za vyzkoušení.

Ingredience

  • 2 šálky celozrnné rýže
  • 1/4 dýně hokaido
  • 2ks červené řepy
  • 1 středně velká cibule
  • 1 svazek bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • parmazán podle potřeby
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Červenou řepu uvaříme v osolené vodě do měkka (můžete použít tlakový hrnec).
  • Celozrnnou rýži orestujeme na olivovém oleji, přidáme sůl, vodu a uvaříme do měkka.
  • Dýni hokaido oloupeme, orestujeme na oleji s cibulkou a česnekem, podlijeme vodou a vaříme dokud nebude měkká.
  • Když jsou suroviny uvařené, vše spolu smícháme, přidáme čerstvou bazalku, dochutíme solí, pepřem a spolu promícháme.
  • Zeleninové rizoto posypeme parmezánem a podáváme se salátem.

Zdravotní účinky bazalky

  • velký obsah vitaminu C, minerálních látek, silic a tříslovin
  • příznivě působí na trávicí trakt, tedy zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání
  • povzbuzuje trávicí činnost
  • odbourává tuky a stimuluje tvorbu žluči
  • zlepšuje metabolismus
  • přírodní antidepresivum, zmírňuje bolesti hlavy
  • čistí močové cesty
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • antiseptikum – afty, zánět dásní, špatné hojení ran, opruzeniny, zánět hrdla

Zdravotní účinky česneku

  • podporuje činnost imunitního systému
  • redukuje symptomy nachlazení až o 70%
  • snižuje hladinu špatného cholesterolu
  • pomáhá v boji s vysokým krevním tlakem
  • pomáhá udržovat naše kosti zdravé

Kategorie:

Rizoto

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang