Levandulová panna cotta slazená akátovým medem, s borůvkami, ostružinami a borůvkovým sirupem

DezertyDezerty, zákusky a poháryDia a bezlepkové moučníkyDietní bezlepkovéMagazínSirupySladká jídlaZdobení z ovoce a zeleniny
panna-cotta-2302823

Určitě jste si všimli, že trpím zvláštními vlnami neodbytné posedlosti. Nemůžu si pomoct, je to silnější než já! Průběh je vždycky stejný. Vyzkouším nějaký dezert, naprosto si ho zamiluju (ano, miluju je všechny) a pak ho připravuji v milionu obměn znovu a znovu.

Objevila jsem Pavlovu a myslela jsem, že už nikdy nebudu schopná pozřít jiný dortík než tuhle nadýchanou obláčkovou slast (což mi připomíná, že jí zase musím upéct, protože se mi fakt stýská).  Odhodlala jsem se k odpalovanému těstu a pak jsem několik týdnů všechno jenom odpalovala (a klidně bych s tím zvesela pokračovala). Vyzkoušela jsem nekynuté americké lívance a…

Dva druhy křehkého koláče jsem pekla dokonce několikrát (Někdy i naráz… A to tu ještě není koláč broskvový či jahodový s mátou, které jsem nestihla vyfotit). Jo. Přesně tak… Je to fakt posedlost! 

A lhala bych, kdybych řekla, že podobná situace nenastala poté, co na našem stole poprvé přistála domácí panna cotta. Bylo děsivé vedro a takhle vychlazená smetanová laskomina s ovocem byla přesně tím pravým. Takže jsem logicky chtěla víc. A protože se mi cestou připletlo pod nohy vynikající smetanové gelato s levandulí, bylo jasno. Další panna cotta bude vonět levandulí.

Neohlížela jsem se vpravo ani vlevo a už jsem byla v rozpálené kuchyni. Čím to osladím? Levandule a stévie? Levandule a rýžový sirup? Levandule a akátový med? Ano, to je přesně to pravé! Samozřejmě jsem krátce po uložení skleniček do lednice zjistila, že kombinace to není nikterak nová ani inovativní, ale to jí rozhodně neubírá na lahodnosti.

Myslím, že právě nastal čas, abych jí pro vás vytáhla z archivu! Pokud se vám vanilka zdá příliš klasická, variantu s kardamomem už jste vyzkoušeli a chcete něco podobně nevšedního, pak je levandule s medem přímo pro Vás.

Levandulová panna cotta slazená akátovým medem, s borůvkami, ostružinami a borůvkovým sirupem

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání (33% tuku) 
  • 2 – 3 lžíce akátového medu
  • 10 g želatiny (1 balení želatiny v plátcích nebo 1 balení jemně mleté želatiny) 
  • 1 vrchovatá lžíce sušených levandulových květů

Na dokončení borůvky, ostružiny a borůvkový sirup.

Postup

Nejdříve vyberte a vyleštěte vhodné skleničky nebo nádobky. Pokud chce hotovou panna cottu vyklápět, nemusíte leštit, ale vytřete je lehce olejem. 

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. V rendlíku svařte smetanu s medem a levandulí a nechte 10 minut louhovat. Poté přeceďte přes sítko a tekutinu znovu zahřejte k varu. Želatinu lehce vyždímejte a přidejte jí ke vřící smetaně. Za stálého míchání nechte želatinu rozpustit a povařte ještě asi 2 minuty.

Připravenou směs naplňte do skleniček. Už minule se mi osvědčilo použít trychtýř, aby nebyly skleničky zbytečně opatlané. Skleničky s panna cottou nechte vychladnout a poté je dejte na zhruba 6 hodin do lednice (nejlépe přes noc). 

Pokud panna cottu vyklápíte, nejdříve jí opatrně „odkrojte“ nožem od stěn nádoby a poté s ní klepněte o talířek. Kdyby se dezertu stále nechtělo ven, trochu zvenku nahřejte dno nádobky pod proudem tekoucí vody a pokus o vyklepnutí opakujte. 

Podávejte s borůvkami, ostružinami a lehce zakápnuté borůvkovým sirupem.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang