Báječná bábovka nejen pro děti

Dobré odpoledne,

Někdy se mi stane, že mezi všemi těmi cucpaky a makronkami a pralinkami, které jsou evergreeny mého žebříčku TOP dobrot a které bych mohla jíst pořád, dostanu chuť na něco úplně jednoduchého (stejně tak jako když moji posedlost vietnamským jídlem a sushi naruší neodolatelná touha po koprovce). V těchhle chvílích sahám po osvědčených receptech, jako je například babiččina tvarohová bábovky (pozor – neplést s máminou tvarohovou bábovkou – velký rozdíl :D). Nicméně, nebyli by jste na Sugartownu, aby následující recept nebyl (i když jednoduchý) přeci jen trošku vytuněný. Není tomu dlouho, co mi jeden obchodní partner zapáleně vyprávěl o lentilkové bábovce jeho maminky a trval na tom, že ji zkusím taky. A tak jsem spojila dva recepty dohromady a byla z toho tvarohová bábovka s bílou čokoládou a lentilkami, která potěší jak děti, tak dospělé.

Myslím, že pokud máte před sebou nějakou dětskou akci, nejlépe uděláte, když bábovku ještě polijete čokoládou a ozdobíte lentilkami navrch. Já jsem zvolila „obyčejnou“ neozdobenou variantu, protože jsem si ji nesla jako sváču do práce a nechtěla jsem se před kolegy totálně zprasit (já totiž jaksi neumím jíst tak, aby mi alespoň 1/3 nezůstala na oblečení/hrudníku/vlasech – chápete).

Co budete potřebovat

  • 200g změklého másla (+ na vytření formy)

  • 180g cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 4 vejce

  • lžička sušené citronové kůry (normálně prodávají v sekci koření)

  • 200g polohrubé mouky

  • 100g hladké mouky

  • hrst dětské krupičky na vysypání formy

  • 2 prášky do pečiva

  • špetka soli

  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce

  • 20 ml mléka

  • 1 bílá čokoláda

  • 2 malé balení lentilek

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C

V míse šlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh (zatím dejte stranou). V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí a poté po malých částech zamíchejte do ušlehaného másla s cukrem a vejci.

Bílou čokoládu nasekejte na malé kousky, lentilky nasekejte na poloviny. Smíchejte obojí s troškou mouky (aby to všechno neskončilo na dně formy) a následně přisypte do těsta.

Dále přimíchejte tvaroh a mléko a úplně nakonec jemně vmíchejte sníh.

Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte krupičkou. Potom už jen vlijte těsto, vložte formu do trouby a pečte cca 45 minut (každá trouba je jiná a tak radím od 40. minuty zkoušet špejlovým testem).

Se mnou už značně cloumá jaro a nemůžu se dočkat Velikonoc (proto asi ten slepičí talíř, ehm). Letos mám v plánu upéct spoustu dobrot a přejíst se vajíčkové pomazánky podle Dity P., protože ta je prostě nejlepší 🙂 Co plánujete na jaro/Velikonoce tvořit vy?

Pěkný večer,