Čokoládový clafoutis inspirovaný Julií Child

Čokoládové dortyDezertyKoláče a buchtyMagazínMoučníky

Znáte to. Na něco se strašně těšíte, a pak to neklapne a vás přepadne splín a je to hrůza. S takovými situacemi mám bohužel bohaté zkušenosti. Moje zdraví mi za poslední léta zkazilo hodně radostí. Ale poučila jsem se a teď se snažím těšit na maličkosti, které mají menší tendenci selhávat. Tenhle týden jsem se například těšila na pátek. Jasně, na pátek se těším každý týden, protože je to pátek a s nadšením ho vyhlíží snad každá alespoň částečně příčetná osoba. Do kteréžto kategorie většinu času zapadám. Teda víceméně. 

Tenhle týden jsem měla ještě o důvod víc. Plánovala jsem, že si cestou domů udělám zastávku ve svém oblíbeném zelinářství a nakoupím ty maličký okurky, co božsky křupou, čerstvý hrášek, sladké meruňky s červenou tvářičkou, temně krásné černé třešně, šťavnatou mrkev s natí a možná taky angrešt nebo borůvky.

Byla jsem tak natěšená, že jsem ty megapomalý schody z metra v Kobylisích nedočkavostí málem vyběhla. Samozřejmě nevyběhla, protože to by znamenalo mou jistou smrt a já měla zrovna jeden z těch víceméně příčetných stavů. Ale aspoň jsem se tetelila očekáváním, přešlapovala na svém pojízdném schodě a opakovala si seznam toho, co všechno nakoupím a co z toho pak vytvořím. Vyjedu nahoru a tam… Nic. Ani jedna meruňka, ani jedna kulička hrášku. 

Moje zklamání neznalo mezí. Žádný třešňový clafoutis podle Julie Child nebo meruňkový knedlíky, po kterých mé srdce touží už pěkně dlouho. Sklesle jsem se vrátila zase zpátky do metra a jela domů. Cestou jsem si tedy koupila alespoň krabičku malin. Malá náplast, ale lepší než nic. Když jsem chtěla maliny uložit do lednice, osvítil mě nápad.

V sáčku tam totiž čekala hrstka třešní. Těch jsem sice neměla dost (proto jsem taky chtěla koupit další), ale proč bych musela péct čistě třešňový clafoutis? Proč nezkombinovat třešně s malinami a možná i nějakým dalším ovocem, pokud ho najdu v mrazáku? A voilà jiskřička inspirace (a naděje) byla vykřesána a víkend zachráněn! Happy end jak blázen.

Tenhle ultrajednoduchý koláč plný ovoce ale zachrání i jakýkoli jiný den v týdnu, jen to zkuste a sami uvidíte!

Čokoládový clafoutis inspirovaný Julií Child

Ingredience:

  • 300-400 g ovoce (já použila černé třešně, maliny a červený rybíz, ale můžete použít i černý rybíz, meruňky, borůvky, ostružiny…)
  • 270 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/8 lžičky soli
  • 10 g kakaa holandského typu
  • 60 g hladké mouky
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

Troubu vyhřejte na 175°C. Ovoce odstopkujte, omyjte a důkladně osušte. Třešně vypeckujte (meruňky přepulte a vypeckujte).

Všechny ingredience od mléka po mouku vložte do mixéru a důkladně promixujte. 

Formu či zapékací mísu o průměru 24 cm vymažte máslem. Na dno vlijte tenkou vrstvičku těsta a formu položte na plotýnku zapnutou na střední stupeň a ponechte ji tam, dokud vrstvička těsta neztuhne. Poté formu sundejte z plotýnky a dno hustě posypte ovocem. Zalijte těstem, vložte do trouby a pečte, dokud těsto není pevné a povrch zlatý. Bude to trvat zhruba 40-45 minut.

Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do koláče, a pokud je po vytažení suchá, je dopečeno. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Poznámka:

Pokud chcete připravit clafoutis přesně podle receptu Julie Child, vynechte kardamom a kakao a množství mouky navyšte na 70 g. Poté, co nasypete ovoce do formy, posypte ho dalšími 60 g krupicového cukru a až poté ho zalijte těstem. Mně přišlo dalších 60 g cukru zbytečně moc. Takhle byl koláč sladký tak akorát.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang